eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az olaszországi választási kampány legnagyobb kérdése

Az olaszországi választási kampány legnagyobb kérdése

Egy hét van már csak hátra az olaszországi választásokig. Továbbra is a Silvio Berlusconi vezette jobboldali koalíció tudhatja a legtöbb támogatót maga mögött, ám kérdéses, hogy elegendő mandátumot szerez-e a párt a kormányzáshoz.

Az olasz választási szabályoknak megfelelően múlt csütörtökön hozták nyilvánosságra a március 4-i olaszországi választások előtti utolsó közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek értelmében a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció a szavazatok 38, a civil mozgalomból politikai formációvá alakult Öt Csillag Mozgalom 28, míg a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt mindenkori legalacsonyabb eredményét, a szavazatok 23 százalékát kaphatja.

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint azóta sem változhattak sokat az erőviszonyok.

"Továbbra is ugyanaz a kérdés, hogy

a jobbközépnek sikerül-e elérnie azt a körülbelül 40 százalékos arányt, amivel stabil kormányt tud alakítani a parlamentben".

Arról az eshetőségről, ha a Hajrá Olaszország, az Északi Liga, az Olasz Testvérek és más jobboldali és jobbközép pártok szövetsége, tehát a jobbközép koalíció nem szerzi meg a biztos többséghez szükséges támogatottságot, Molnár Anna a következőt mondta.

"Ebben az esetben valamiféle nagyobb koalícióra lesz szükség. Egyelőre úgy tűnik, az Öt Csillag Mozgalom fogja pártként a legmagasabb eredményt elérni, de az még mindig jóval kevesebb lesz a szükséges 40 százalékhoz képest, és nem kívánnak koalícióra lépni. Ebben az esetben egy

picit nagyobb esélyt látnék arra, hogy nem a PD és az Öt Csillag Mozgalom fog koalíciót létrehozni,

hanem éppen a jobbközép és a baloldal, egy ilyen nagykoalíció jönne ismét létre".

Az is kérdés még, hogy ki lesz a jobboldali koalíció miniszterelnök jelöltje, hiszen bár a választási szövetséget a 81 éves Silvio Berlusconi vezeti, ő maga nem indulhat a választáson, hiszen 2013-ban adócsalás miatt jogerősen elítélték. A politikus korábban azt nyilatkozta, hogy csupán a választások előtti napokban árulja el a jobbközép miniszterelnök-jelöltjének nevét.

A várható választási részvételt a legutóbbi kutatások 66 százalékra becsülték, holott az öt évvel ezelőtti parlamenti választásokon a szavazásra jogosult mintegy 48 millió olasz 75,1 százaléka járult az urnákhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×