eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Brexit után felbátorodtak a brit nacionalisták

Büntetésre számíthat az a brit horgászklub, ahonnan kitiltották a „lengyel és kelet-európai” horgászokat. Az esetre egy Angliában élő lengyel horgász hívta fel a figyelmet. Az EU-s diszkrimináció-ellenes szabályok ellenére a brit hatóságok eddig nem siettek a fellépéssel.

A háború utáni Nagy-Britanniában a nemzetiségi és faji alapú előítélet még a volt gyarmati országok lakóira terjedt ki. A korszak egyik ablakba akasztott ikonikus táblája szerint „írek, feketék és kutyák nem jöhetnek be”. A Brexit-népszavazás után felbátorodott brit nacionalisták az elmúlt években más célpontot találtak.

Oxford grófság egyik halastavánál ez a tábla fogadja a horgászokat: „Tilos autóval bejönni.

Tilos a lengyel és a Keleti Blokkból származó horgászok belépése.

Tilos kutyát és gyereket behozni.” A Field Farm horgászklub „csendes és idilli” környezetként írja le „a halakkal teli” tavát és eddig figyelmen kívül hagyta a felháborodott, lengyel származású horgászok és a Brit Egyenlőségi és Emberijogi Hivatal tiltakozó leveleit – írta a Guardian.

Habár a Brexit-népszavazás ellenére Nagy-Britannia még EU-tag, és így a kilépésig az EU-törvények továbbra is érvényesek, a hatóságok – úgy tűnik – nem léptek fel határozottan a diszkriminatív lépés ellen. Rado Papiewski, 35 éves lengyel származású horgász ezért aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy levegyék a táblát. Először a halastó menedzsmentjének írt, de azok sem neki, sem az esélyegyenlőségi hivatalnak nem válaszoltak.

„Amikor megláttam a táblát, a 10 éves fiamra gondoltam. Mit mondjak neki? Nem horgászhat itt, mert az apja Lengyelországban született? Sok hozzám hasonló, törvénytisztelő migráns horgászt felháborított a dolog. A lényeg: ilyen táblának nincs helye a brit horgászközösségben” – folytatta Papiewski.

A lengyel horgász kezdeményezését támogatja a Brit Horgász Szövetség is. A Guardian megfogalmazása szerint „ha sikerrel járnak” – mintha opció lenne a briteknél a törvénysértő magatartás engedélyezése – akkor a táblát levetethetik, és a horgászklubot kompenzáció megfizetésére kötelezhetik.

A brit kormánynak az állampolgárok jogait és a mindennapi ügyintézést taglaló ügyfélkapuján azonban elkenik azt, hogy hogyan lehet szankcionálni az efféle diszkriminációt. Az megtalálható az oldalon, hogy a faji, nemzetiségi, vallási, szexuális orientáció vagy nem vagy életkor miatti diszkrimináció tilos, de hogy ez milyen büntetést és fellépést von maga után, már nem. Az oldal azt is említi, hogy a sértettnek „joga van eljárást kezdeményeznie”.

A britek és a kelet-európai horgászok ellentéte nem újkeletű. Az EU-bővítés után, a keleti migránsok érkezésével az őslakosokat felháborította, hogy azok európai szokás szerint nem dobják vissza a kifogott halat a tóba, hanem hazaviszik. A lengyel és más migránsok azonban később megértették a „mi országunkban tartsd be a mi szokásainkat” üzenetet, és hivatalos képviselőik emlékeztetnek rá, arra oktatják honfitársaikat, hogy dobják vissza a brit vizekből kifogott halakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×