Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A NATO csatlakozik a terrorizmus elleni nemzetközi koalícióhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Donald Trump szerint nem tisztességes az amerikai adófizetőkkel szemben, hogy a NATO-tagországok többsége nem költ annyit a védelmi kiadásokra, mint amennyit megígért. Az amerikai elnök ezt Brüsszelben mondta, ahol részt vett az észak-atlanti szövetség tagországainak csúcstalálkozóján.

A NATO csatlakozik az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz, amit az Egyesült Államok vezet - jelentette be Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

„Ez nem szimbolikus lépés, hanem egy erős politikai üzenet az egységről a terror elleni harcban. Egy olyan platform, amely gyakorlati együttműködést és támogatást tesz lehetővé a NATO és a koalíciós erők között. A NATO nem tér át harci üzemmódra, a NATO kiképzést és kapacitásépítést hajt végre.”

Minden NATO-tagországnak eleget kell tennie a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeinek - jelentette ki az amerikai elnök az észak-atlanti szövetség brüsszeli csúcstalálkozóján.

„A 28 tagállam közül 23 nem fizet annyit, mint amennyit kellene. Ez nem tisztességes az amerikai adófizetőkkel szemben. Ha minden tagállam a nemzeti össztermékének 2 százalékát védelemre fordította volna, tavaly 119 milliárd dollárral többet fordíthattunk volna a közös védelemre és a NATO tartalékok finanszírozására” – mondta Donald Trump.

A német kancellár a közös biztonság alapvető pillérének nevezte a NATO-t.

„A NATO hivatalosan is belép az Iszlám Állam ellen harcoló koalícióba, miután az összes tagállam és az unió is így tett. Ez egy erős jelzés, de világos, hogy Németország nem tesz további hozzájárulást azon felül, mint amennyi áldozatot ma hozunk” – mondta Angela Merkel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a balkáni bővítés fontosságára hívta fel a figyelmet és megerősítette, hogy Magyarország 2024-re a GDP 2 százalékára emeli a védelmi kiadásokat.

„Egy korábbi döntésünk végrehajtását erősítjük meg. Megígértük már néhányszor, hogy a hadügyi költségvetéseket a nemzeti büdzsékben felemeljük két százalékra. Mi, magyarok is araszolgatunk. Mindenki kért egy időpontot. 2024 környékén leszünk nagyjából a két százaléknál. Most azt kell megerősíteni, hogy szemben néhány korábbi ígérettel ezt mindenki komolyan veszi, és ad egy menetrendet, hogy ez milyen lépésekben valósul meg, tehát az ígéret hihetőségét kell megerősíteni.”

A brüsszeli NATO-csúcs résztvevői felavatták a szövetség új székházát, valamint a berlini fal és a 2001. szeptember 11-i terrortámadások emlékművét.