eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

London polgármestere előre visszautasítja Obama várható nyilatkozatait

Indulatos írásban utasította vissza már jó előre Boris Johnson, London polgármestere azokat a várható nyilatkozatokat, amelyekben előzetes brit sajtóértesülések szerint Barack Obama amerikai elnök vázolja majd Nagy-Britannia EU-tagságának előnyeit.

Obama - hivatalosan egyelőre meg nem erősített, de a brit sajtó által tényként kezelt értesülések szerint - április végén Nagy-Britanniába látogat, és állítólag kifejezésre juttatja azt a reményét, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a választók a bennmaradásra voksolnak.

A konzervatív párti Johnson - a konzervatív brit kormány hivatalos álláspontjával szemben - viszont a Brexitet támogatja, vagyis azt, hogy Nagy-Britannia távozzon az Európai Unióból.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap online kiadásában hétfőn közölt cikkében a londoni polgármester Obama várható EU-párti megnyilatkozásairól kifejti, hogy nincs még egy ország a világon, amelyik "olyan hisztérikus éberséggel" őrködik saját szuverenitásán, mint az Egyesült Államok.

Johnson - aki New Yorkban született, és brit-amerikai kettős állampolgár - hangsúlyozza, hogy az amerikaiak a mai napig szinte minden külföldi szervezet joghatóságát elutasítják, és az Egyesült Államok a nyugati hatalmak közül egyedüliként elveti azt is, hogy állampolgáraira kiterjedjen a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság végzéseinek joghatálya.

"Elképzelhető-e, hogy az amerikaiak alávessék demokráciájukat egy olyan rezsimnek, mint az EU?" - teszi fel a kérdést cikkében a londoni polgármester. Johnson - akit a brit sajtó egyöntetűen a következő, 2020-as parlamenti választásokon a miniszterelnöki címért már nem induló David Cameron kormányfő legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon - mindezek alapján "felháborító és égbekiáltó képmutatásnak" nevezi, hogy Obama a további brit EU-tagságot pártolja.

Az amerikai elnök eddig sem titkolta ezt az álláspontját. Tavaly nyáron, a BBC televíziónak adott interjúban kifejtette: az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.

Obama akkori nyilatkozata szerint a II. világháború után kiépült európai intézményrendszer biztonságosabbá tette a világot, hozzájárult a globális jólét növekedéséhez, és az Egyesült Államok ezért azt szeretné, ha az Egyesült Királyság ennek az intézményrendszernek az egyik letéteményeseként őrizhetné meg jelenlegi befolyását a világpolitikában.

A közvélemény-kutatások jelenlegi állása szerint relatív többségben vannak azok a brit választók, akik a brit EU-tagságot pártolják. A Financial Times című londoni gazdasági napilap által az egyes felmérések eredményeinek átlagolásával kiszámított "poll of polls" mutató 44:40 arányú százalékos többséget jelez a bennmaradást támogatók javára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×