eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Éles szóváltás a cseh államfő és kormányfő között a cseh EU-biztos kiválasztásáról

A cseh államfő elnök szerint Bohuslav Sobotka kormányfő nagyon megalázta Csehországot azzal, hogy Brüsszelbe ment konzultálni a leendő cseh európai uniós biztos személyéről. A miniszterelnök visszautasította a bírálatot, s kijelentette: Milos Zemannak nem lenne szabad olyan beszélgetést kommentálnia, amelyen személyesen nem vett részt.

Sobotka a múlt hét elején látogatott el Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság új elnökéhez Brüsszelbe, hogy közölje vele, milyen tárcát szeretne Prága az új testületben, illetve hogy megvitassa vele, milyenek a reális lehetőségek. A prágai sajtó szerint viszont a kormányfő - miután a kormánykoalíció nem tudott közös nevezője jutni - arról konzultált Junckerrel, hogy a szóba jöhető két cseh jelölt közül kivel szeretne inkább együttműködni. A szociáldemokraták jelöltje Pavel Mertlík volt pénzügyminiszter, az Igen (ANO) mozgalomé pedig Vera Jourová regionális fejlesztési miniszter volt. A kormány csütörtökön Jourovát nevezte meg jelöltként.

"Az az elképzelés, hogy levett sapkával a kezemben mélyen meghajolva Jean-Claude Juncker elé járulok - akit egyébként 20 éve ismerek és tisztelek - és udvariasan megkérdezem, hogy a két vagy három jelölt közül kit is kíván maga mellé cseh uniós biztosnak, az a Cseh Köztársaság olyan megalázása, amely jogosan az EU-ellenesek malmára hajtja a vizet" - jelentette ki Zeman a Tyden című társadalompolitikai hetilapban hétfőn megjelent interjújában.

Zeman ugyanakkor nagyra értékelte Jourová képességeit, s szerinte az teljesen mellékes, hogy férfi vagy nő lesz-e a cseh európai uniós biztos.

"A köztársasági elnöknek nem lenne szabad kommentálnia olyan beszélgetéseket, amelyeknél nem volt jelen, amelyekről semmit sem tud, s amelyek iránt nem is érdeklődött" - reagált Sobotka hétfőn délután az államfő kritikájára.

"Juncker úrral egyáltalán nem arról tárgyaltunk, hogy ki legyen az új cseh európai biztos. Ez abszurd lenne, és ellentmondana a bevett gyakorlatnak" - jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: az európai biztosok ügyében minden érintett kormány tárgyalt Brüsszellel, s hiba lett volna, ha ezt Prága nem teszi meg.

"Az államfő nyilatkozata teljesen felesleges volt, és nagyfokú a tájékozatlanságra vall" - szögezte le Sobotka.

Zeman korábban a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke volt, de miután megvált e tisztségétől összekülönbözött az akkori új vezetéssel és 2007-ben kilépett a pártból. Sobotka, a párt mai elnöke, korábban Zeman belső pártbeli ellenfeleinek a táborában volt, ami a mai napig is negatívan befolyásolja a két politikus viszonyát.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×