eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újabb szerb politikust vádoltak meg plágiummal

Újabb szerbiai politikust vádoltak meg azzal, hogy doktori disszertációjának jelentős részét mások munkáiból ollózta össze.

Szerbiában eddig semmiféle komolyabb következménye nem volt a politikusokkal szembeni plágiumvádaknak, egyetlen megvádoltnak sem kellett súlyosabb retorziókkal szembenéznie.

A belgrádi sajtó jelentései szerint a Nebojsa Stefanovic belügyminiszter után most Belgrád polgármesterét gyanúsítják azzal, hogy mások munkáiból másolta doktori disszertációjának jelentős részét. A vádat Rasa Karapandza, az EBS Business School professzora fogalmazta meg a polgármesterrel szemben. A bíráló a Pescanik (Homokóra) internetes portálon azt írta, hogy plágiumon alapul Sinisa Mali polgármester doktori disszertációja.

Rasa Karapandza a Velike tajne Malog majstora (Kis mester nagy titkai - avagy hogyan lopott doktorátust Sinisa Mali) című, szójáték alapján elnevezett elemzésében (a mali szó szerbül kicsit jelent) azt írta, hogy Mali doktori disszertációja az egyik legrosszabb plágium, amellyel a szerbiai nyilvánosság eddig találkozhatott. Karapandza szerint a disszertáció szinte minden oldalán található másolt szöveg, a tudományos munka egyharmadában pedig a szöveg legalább 33 százalékát átmásolta valahonnan a szerző. Karapandza felszólította a politikust, hogy mondjon le belgrádi polgármesteri tisztségéről, a Belgrádi Egyetemtől pedig azt követelte, hogy vonja meg Malitól a doktori címet.

Mali 2013-ban védte meg doktori disszertációját Értékteremtés szerkezetátalakítás és privatizáció segítségével - elméleti koncepciók és szerbiai tapasztalatok címmel a Belgrádi Egyetem munkaszervezési karán (FON). Az elemzés megjelenése után Milan Martic, a FON dékánja megbízta Mali egykori mentorát, hogy vizsgálja meg a tudományos munkát, vannak-e abban plagizált részek. A dékán megjegyezte, hogy a mentor szerint a disszertáció jó munka volt, és a doktorátus alapján meg is jelentettek egy tudományos munkát az egyik nemzetközi folyóiratban.

A plágiumváddal előálló Karapandza szerint a polgármester mellett a doktori címet odaítélő bizottság tagjait is felelősség terheli. Martic ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a bizottság minden kritériumot figyelembe véve tudományos munkának fogadta el a disszertációt, emellett a munka tartalmazza a szerző saját tudományos felismeréseit is, és a nyilvánosságra bocsátott disszertációt sem támadta meg senki. Kiemelte, hogy egy disszertáció esetében nincs meghatározva, mekkora része lehet másolt szöveg.

A közelmúltban szerb tudósok egy csoportja azzal vádolta meg Nebojsa Stefanovic belügyminisztert, hogy törvénytelen módon szerezte doktori címét. A települési önkormányzatokról szóló disszertációja tudományosan értéktelen munka, ami még a legalapvetőbb kritériumoknak sem felel meg - állították a bírálók. Leszögezték, hogy véleményük szerint emiatt a parlament egykori elnöke, a jelenlegi belügyminiszter nem alkalmas arra, hogy közhivatalt viseljen, és le kellene mondania belügyminiszteri tisztségéről.

A bírálók olyan példákra hivatkoznak, mint Annette Schavan korábbi német kulturális miniszter vagy Karl-Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszter esete. Mindkettőjük doktori dolgozatával kapcsolatban plágiumgyanú merült fel, ami később beigazolódott, s emiatt a tárcavezetőket megfosztották doktori címüktől. Schavan és Guttenberg ezután benyújtotta lemondását.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×