eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az iszlamista tüntetők elhagyták a körülzárt kairói mecsetet

Órákon át tartó alkudozások után a megdöntött elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség iszlamista hívei szombat délelőtt elhagyták azt a kairói belvárosi mecsetet, amelyet a biztonsági erők és civilek százai pénteken este körülzártak.

A rendőrök és katonák az ONTV Live egyiptomi magántelevízió felvételei szerint erő alkalmazása nélkül hatoltak be az Al-Fath mecsetbe, amely a főváros Ramszesz nevű kerületében található, ahol a pénteki véres összecsapások zajlottak. A péntek este a kijárási tilalom hatályba lépése után több száz iszlamista elbarikádozta magát a mecsetben, ahol ideiglenes hullaházat létesítve mintegy 20 halottjukat is elhelyezték. Az Al-Dzsazíra televízió egyiptomi részlegének internetes oldalára feltett képek tanúsága szerint a katonák a reggeli órákban az épület belsejében tárgyaltak a tüntetőkkel, hogy rábeszéljék őket a távozásra. Az alkudozások tárgya volt egyebek között, hogy a rendőrség kihallgathassa-e a mecsetben meghúzódó tüntetőket.

A korábbi jelentések szerint a mecsetet körülvevő rendőrök, valamint a Muzulmán Testvériség tagjai az éjjel még kölcsönösen lőttek egymásra. Halottakról, illetve sebesültekről nincsenek értesülések.

A tüntető iszlamistákkal rokonszenvező számítógépes kalózok pénteken feltörték az egyiptomi belügyminisztérium Facebook-oldalát és Twitter-profilját és még szombaton is saját üzeneteiket terjesztették a minisztérium nevében. Szidalmazták az újságírókat és a szunnita iszlám szellemi központjának számító, egyetemet és mecsetet is magában foglaló Al-Azhar intézmény sejkjét, Ahmed at-Tajjib imámot. A sejk a tüntetők által megszállt kairói terek szerdai erőszakos kiürítésekor megpróbált valamilyen kompromisszumot nyélbe ütni az iszlamisták és a hatalom régi-új birtokosai között.

A belügyminisztérium szombat hajnali közleménye szerint pénteki tüntetések során a biztonsági erők 1004 embert tartóztattak le, közülük 558-at Kairóban. A pénteki nap nem hivatalos mérlege több mint 80 halott és mintegy 300 sebesült volt.

A több száz halálos áldozatot követelő "véres szerda" után pénteken, a "harag napján" súlyos összecsapások voltak a biztonsági erők, valamint a hadsereg ellen tüntető iszlamisták között. A leghevesebb összetűzéseket a kairói Ramszesz térről jelentették szemtanúk.

Az iszlamista Muzulmán Testvériség szombattól egy hétig tartó tiltakozó megmozdulásokra buzdította híveit, felhívásuk szerint a "harag napja" után a "harag hete" következik Egyiptomban.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×