eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mit tehetnek a szlovák állampolgárságukat elveszítő magyarok?

Az Emberi Méltóság Tanácsához fordult annak a csaknem százéves szlovákiai nőnek a családja, akitől elvették a szlovák állampolgárságát, mert felvette a magyart.

Tamás Aladárné a korára való tekintettel gyorsított eljárással kapta meg 2011 áprilisában a magyar állampolgárságot, december elején pedig a szlovák okmányainak a visszaadására szólította őt fel a rimaszombati hatóság. A döntést ellen fellebbezett. Hasonlóan járt az idős asszony vele egy háztartásban élő 66 éves lánya is - jelentette az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Mint az idős asszony lánya elmondta, az átélt stressztől betegeskedő, karácsony előtt pár hétig nála lábadozó édesanyja az ünnepekre visszatért Rimaszombatba, ott látogatta meg őt múlt hét pénteken az Emberi Méltóság Tanácsának néhány tagja, közöttük a szervezet elnöke, Lomnici Zoltán.

Az asszony közlése szerint a látogatáson szóba kerültek a kettős állampolgársággal, illetve a szlovák okmányok visszakérésével összefüggő, tisztázásra váró bonyodalmak is. A vitás kérdésekben való kiigazodás, illetve az alapos tájékozódás céljából az Emberi Méltóság Tanácsa és személyesen Lomnici Zoltán segítséget ajánlott, s ezt a család örömmel elfogadta - tette hozzá.

Az Emberi Méltóság Tanácsát egyébként azzal a kérdéssel kereste meg a család, hogy egy strasbourgi jogorvoslati kérelem beadása esetén lenne-e esélyük nekik és a hozzájuk hasonló tortúrán átesett többi felvidéki magyarnak kedvező elbírálásra.

Tamás Judit felhívta a figyelmet arra, ezek a magyar emberek a saját lakásukban tulajdonképpen hajléktalanokká váltak amiatt, hogy kihúzták őket a szlovák állampolgárok listájáról, és számos más adminisztratív hátránnyal is szembe kell nézniük, mindez pedig szerintünk EU-normákba ütközik. Hozzátette: a látogatás óta napi kapcsolatban állnak az Emberi Méltóság Tanácsának tagjaival.

Tamás Aladárnét súlyos erkölcsi és anyagi kár érte, ezért ügye az Európai Unió intézményei, sőt várhatóan az Emberi Jogok Európai Bírósága elé kerül - mondta az InfoRádiónak Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt vezetője.

A pozsonyi belügyminisztérium szerint: 2010. július 17., a kettős állampolgárságot kizáró módosított szlovák állampolgársági törvény életbe lépése és 2012. január 20. között összesen 206 személy veszítette el szlovák állampolgárságát. Közülük 103 cseh, 24 német, 23 magyar, 22 pedig osztrák állampolgárságot vett fel.

Egyelőre nem világos, milyen konkrét hátrányokkal jár a szlovák állampolgárság elvesztése, a nyugdíjfolyósításra azonban nincs befolyással, tekintettel arra, hogy Szlovákia tagja az Európai Uniónak, és a már megítélt nyugdíjat az érintettől nem lehet elvenni.

A szlovák belügyminisztérium egyébként nem vizsgálja, hogy ki vett fel más állampolgárságot, a számokat az érintettek bejelentése alapján állították össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×