eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Dánia két hét múlva kezdi meg a határellenőrzést

A dán hatóságok két-három héten belül akarják elkezdeni az utasforgalom rendszeres ellenőrzését a német és a svéd határon, az előkészületek már javában zajlanak - közölte csütörtökön a dán pénzügyminisztérium szóvivője.

A koppenhágai kormány döntése, amely a kisebbségi kabinetet kívülről támogató jobboldali populista Dán Néppárt (DVP) nyomására született meg, véget vet a schengeni egyezmény nyomán tíz éve tartó akadálytalan utazási szabadságnak. A DVP a főleg Kelet-Európából érkező bűnözők kiszűrésével indokolta a határellenőrzés visszaállítását.

Az intézkedés keretében a dán vámőrök szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják a jelentősebb határátkelőkön az utazók csomagjait. Ennek értekében új vámposztokat állítanak fel, elektronikus ellenőrző berendezéseket telepítenek, továbbá mozgó osztagokkal erősítik a mélységi ellenőrzést.

A lépést bejelentő Claus Hjort Frederiksen pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a határellenőrzés visszaállításának dacára Dánia továbbra is részese marad a schengeni egyezménynek. A német hírügynökség megjegyezte: az Európai Bizottság meg akarja vizsgálni, vajon a koppenhágai intézkedés nem jelenti-e az egyezmény megsértését.

Berlin felől máris ellenszél érezhető a dán húzással szemben. A szövetségi kormány belügyminisztere szerint ilyen korlátozásra csak kivételes esetben kerülhet sor, például labdarúgó világbajnokságok alkalmával. "Az, hogy ilyen intézkedések kivételes esetnek számítsanak, ehhez pontos kritériumokat kell meghatározni. Evégett gyűltünk ma össze" - nyilatkozta Hans-Peter Friedrich (CSU) csütörtökön az ARD televíziónak az uniós tagállamok belügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása előtt.

Az Európai Parlament szocialista frakciójának német elnöke "merő populizmusnak" minősítette a koppenhágai intézkedést. A berlini Der Tagesspiegelnek adott nyilatkozatában Martin Schulz rámutatott: egy esetleges észak-afrikai menekültprobléma bizonyosan nem oldható meg a német-dán határon.

A német kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális FDP belügyi szakértője szintén a Der Tagesspiegelben úgy vélte: a dán lépés nyomán fölmerül a kérdés, vajon Koppenhága egyáltalán tagja maradhat-e a schengeni rendszernek. "Ha a dán kormány ennyire enged a jobboldali populisták nyomásának, hogy ennek hatására kezet emel egy alapvető európai szabadságjogra, akkor fölmerül a kérdés: bennmaradhat-e Dánia a schengeni térségben?" - fogalmazott Alexander Alvaro EP-képviselő.

Pártbéli kollégája még ennél is tovább ment. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a berlini kormány igazságügyi minisztere a Deutschlandfunk rádióban "problematikus fejleménynek" minősítette a dán intézkedést. Szerinte meg kell vizsgálni, vajon az állandó határellenőrzés nem sért-e uniós jogot. "Ha így lenne, az következményeket vonna maga után" - fogalmazott a német miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×