eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megindult a tülekedés az EU elnöki posztjáért

Felpörgött a verseny az Európai Unió elnöki posztjáért, mert Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök is bejelentette, hogy indulna a posztért, amely a lisszaboni szerződés nyomán jön létre. Eddig Tony Blair volt brit kormányfő neve volt ismert a potenciális jelöltek listájáról, de - különösen Nagy-Britanniában - sokan ellenzik, hogy ő kapja a megbízatást.

Most, hogy Václav Klaus cseh elnök már hajlik arra, hogy elfogadja a Lisszaboni Szerződést, és az így törvényerőre emelkedjen, felerősödött a találgatás arról, hogy ki lesz az Európai Tanács - az EU fő döntéshozó szervének - elnöke. A posztot azért hozzák létre, hogy rugalmasabb és gyorsabb legyen a döntéshozatal, bár a szkeptikusok szerint valójában elfekvő volna politikai nagyágyúk számára és csak annak bizonyítéka, hogy az EU nem demokratikus irányba halad.

Eddig azt lehetett tudni, hogy Tony Blair brit miniszterelnök szeretné megkapni a posztot. Blair mellett szól, hogy világszerte ismert politikus, aki nagy meggyőző erővel és remek kapcsolatokkal rendelkezik. Viszont ellene szól, hogy az iraki háború egyik legharcosabb támogatója volt, és a világ közvéleménye megosztott abban, mennyire valós indokok alapján indították az inváziót.

Blair szerda esti programjában szerepel az a párizsi vacsora, amelyen Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár beszélget el vele a jelöltségéről. Sárkozy korábban harcos Blair-párti volt, és külügyminisztere, Bernard Kouchner is ezt erősítette meg a héten. Merkelről már kevésbé nyilvánvaló, hogy támogatna-e egy olyan vezetőt, aki egy eurózónán kívüli országból érkezik.

A riválisok között most megjelent Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, Luxemburg volt miniszterelnöke. Juncker, aki nagy európai tapasztalattal rendelkezik, sietett visszautasítani azokat a brit médiában megjelent állításokat, hogy "politikai törpe" lenne.

Juncker az EU-térség legtovább szolgáló kormányfője volt. Õ azoknak tetszik, akik értékelik föderalista szemléletét, és akik szerint egy kisebb, de az európai projekt iránt teljesen elkötelezett országnak kell adnia az EU-elnökét.

London azonban már előrehaladott kampányt folytat Blairért, akit támogathat még Spanyolország, Olaszország és Lengyelország is. Nicolas Sarkozynek pedig nem tetszik, hogy Juncker az eurózóna pénzügyminisztereinek vezetőjeként nem tudott összehangolt fellépést megszervezni a pénzügyi válságra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×