eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"A kapitalizmus megbolondult"

"Népek lázadását és világméretű politikai válságot" jósol a francia köztársasági elnök arra az esetre, ha a kormányok által a gazdasági válság kezelésére hozott intézkedések nem eredményeznek alapvető társadalmi változásokat és igazságosabb szociális rendet. Nicolas Sarkozy hétfőn a Munkaügyi Világszervezet több államfő részvétele mellett Genfben megtartott plenáris ülésén azt mondta: nem lehet tovább várni, a pénzügyi kapitalizmus ugyanis "megbolondult", ezért azonnali szabályozásra van szükség.

A francia államfő szerint "forradalmat kell végrehajtani a világ kormányzásában, változtatni kell a jelenlegi gazdasági növekedési modellen, és szorosan szabályozni kell a globalizációt". "A világot nem kormányozhatja kizárólag a kínálat és a kereslet törvénye, olyan szabályokat kell bevezetni, amelyek ahelyett, hogy lefelé húznának, mindenkit egyaránt felemelnek" - hangoztatta Nicolas Sarkozy, akinek gondolatait a résztvevők többször is vastapssal jutalmazták.

A politikus, saját bevallása szerint, javaslatainak egy részét a francia szakszervezetekkel történt egyeztetéseken elhangzottak alapján dolgozta ki, így nem meglepő, hogy a Munkaügyi Világszervezet szerepének megerősítését és az általa kidolgozott szabályok kötelezővé tételét szorgalmazta.

Nicolas Sarkozy ezzel összefüggésben azt javasolta, hogy a jövőben csak azok az államok részesülhessenek a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és más nemzetközi fejlesztési bank által nyújtott segélyekben, amelyek betartják a munkajoggal és a környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi előírásokat.

"Bátor" javaslatokat vár az államfő

A francia államfő fontosnak nevezte a szociális és a környezetvédelmi dömping visszaszorítását is, vagyis azt a jelenséget, amikor valamely ország alacsony, a dolgozókat hátrányosan érintő társadalombiztosítási járulékokkal, illetve elnéző környezetvédelemi szabályozással csábítja magához a befektetőket.

Nicolas Sarkozy azt kérte a Munkaügyi Világszervezet vezetőitől, hogy a legfejlettebb gazdaságok, a G20-ak következő, szeptemberben tartandó tanácskozására dolgozzanak ki "bátor" javaslatokat.

Az államfő egyben arra figyelmeztette politikus társait, hogy "elképesztő felelőtlenség" és "öngyilkos magatartás" lenne azt gondolni, hogy a gazdasági válság után minden folytatódhat a régiben.

A Munkaügyi Világszervezet igazgatója egyébként azt mondta: eljött az ideje annak, hogy a kormányok immár a munkájukat tömegesen elvesztő dolgozók helyzetével is foglalkozzanak. Juan Somavia szerint a gazdasági és pénzügyi szektor megmentésére fordított milliárdok "jogos frusztrációt" keltettek az emberekben, és a vezetőknek meg kell mutatniuk, hogy az ő sorsuk iránt is érdeklődnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×