eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

3000 luxusautót hagytak hátra a Dubajból menekülő külföldiek

Dubaj egyes részei kihalt városra hasonlítanak, a pénzügyi válság nyomán távozó külföldiek miatt. A pénzügyi, média és jogi szektorban korábban munkát vállalók egy része még helyi ingatlant is vásárolt, most azonban autóikat hátrahagyva távoznak.

Kipukkadóban lehet a dubaji lufi, sejteti helyszíni riportjában a New York Times. Az arab világ eddig leglátványosabban növekvő városát az utóbbi években ellepték a külföldiek, akik a lakosság 90 százalékát tették ki. Konferenciaszervező cégektől, ingatlanbefektetőkön át, médiacégekig sok vállalat megvetett lábát a néhány évtizede még poros falura emlékeztető, ma viszont ultramodern építészetéről ismert tengerparti városban.

Egyre többen maradnak munka nélkül a pénzügyi válság miatt, és kezdik elhagyni a sivatagi paradicsomot. A 34 éves francia Sofia például egy éve kapott állást egy helyi reklámcégnél, 300 ezer dollárért lakást is vett, 15 éves lejáratú hitelre. Most azonban azzal fenyegetik, hogy az adósok börtönébe kerülhet.

A dubaji lapok szerint 3000 porosodó luxuskocsit hagytak maguk mögött az adósság elől hazamenekülő külföldiek a reptéri parkolóban. Aki még próbálkozik az eladással, az a korábbi ár 40 százalékát kéri a kocsijáért - írja a Times. A kormány azonban kétségbe vonja, hogy ilyen drámai lenne a helyzet. Az mindenesetre tény, hogy a munka nélkül maradtak elveszítik a vízumukat és egy hónapon belül távozniuk kell. Ez viszont csökkenti a fogyasztást, hozzájárul az ingatlanpiac megroggyanásához és Dubaj meggyengüléséhez. Az utóbbi két hónapban egyes negyedekben harmadával estek a lakásárak.

A New York Times szerint több tízezren távoztak már, és sok építkezés leállt. A lap megjegyzi, hogy a helyi kormány egyelőre nem akar pontos adatokat közölni - sőt, olyan médiatörvényt igyekszik elfogadtatni, ami bűncselekménnyé nyilvánítaná, ha úgymond "rossz hírét keltenék az országnak". A munkaügyi minisztérium illetékese sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a helyi média állítását, hogy naponta 1500 külföldi munkavállaló vízumát vonják be.

Dubaj az Egyesült Arab Emirátusok tagja, elemzők szerint a szomszédos Abu-Dzabi ki tudná segíteni. Dubajnak, konzervatív szomszédaitól eltérően, nincs saját olajkincse és gazdagságát teljes mértékben a szolgáltatásokra, az ingatlanpiacra és a turizmusra építette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×