eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Anglia fenyegetve érzi magát és sürgős megoldást vár

A már-már járvánnyá vált késelések megfékezését próbálja elérni a brit kormány azzal, hogy kötelezheti a kést maguknál hordó fiatalokat: kórházakba látogatvatalálkozzanak a késelések áldozataival. Egy másik gondolat az, hogy a problémás gyerekek szüleit is segítik, illetve felügyelik majd. A bírálók szerint azonban az ötletek kiforratlanok.

Gordon Brown brit miniszterelnök védelmébe vette a kritikák össztüzébe került újabb ötletét, amely szerint 110 ezer, problémás gyereket nevelő családot látogatnak majd meg a szülőket is ellenőrző felügyelők.

A leginkább veszélyes 20 ezer családot pedig azzal fenyegette meg, hogy kilakoltatják őket önkormányzati lakásaikból.

Brown többek között így akar fellépni a már-már járvánnyá váló késelésekkel szemben. Csak a múlt héten hat embert öltek meg késsel Nagy-Britanniában, többségük gyerek volt.

Egy másik ötlet az, hogy a kést maguknál tartókat, illetve késelőket kötelezik majd arra, hogy késelések áldozatait látogassák meg a kórházakban.

Brown politikai ellenfelei máris kiforratlannak és hatásvadásznak titulálták az ötleteket, de a valóság az, hogy a brit politikai elit a fejét kapkodja, és nem tudja, hogyan fékezze meg az egyre inkább tragikus jelenséget.

A politikai vezetők - miközben tudják, hogy az extrém megoldások nem hoznak hosszútávú eredményt - a "zéró tolerancia- és a szociális-nevelő programok között sodródnak. Egyfelől világossá kívánják tenni, hogy a kés hordása kemény büntetést vonhat maga után, de azt is tudják, hogy a börtön gyakran keményebb bűnözőt farag az elítéltekből, mintha másképp próbálnák megváltoztatni őket.

Brown így az ellenzék nyomására nem állt ki egyedül a büntető intézkedések mellett, hanem azt mondja, hogy a rendfenntartásnak, a büntetésnek és a prevenciónak egyszerre kell zajlania.

A rendőrség például további jogokat kaphat az utcai motozásra, a fiatal elkövetőknek közmukával kell majd megfizetniük a közösségeiknek okozott károkat és egyes helyeken esti kijárási tilalmat vezetnek be a tizenévesek számára.

Ehhez jön még a már korábban említett fokozottabb odafigyelés a problémás családokra. A Scotland Yard egyik vezetője szerint azzal lehetne a tiniket leszoktatni az erőszakról és megerősíteni bennük saját maguk és környezetük tiszteletét, ha egyfajta nemzeti polgári szolgálatot vezetnének be.

Ez a program azonban csak 15 év alatt éreztetné hatását, és csak összpárti támogatással lehetne megvalósítani. Az is szükséges, hogy a pártok nem próbálják politikai céljaikra kihasználni a problémát - mondta a rendőri vezető.

A brit társadalom ugyanakkor egyre inkább fenyegetettnek érzi magát és sürgős megoldást akar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×