eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hamarosan az ivóvízért ölik majd egymást az emberek

Az ENSZ-főtitkár szerint hamarosan a háborúk legfőbb oka a tiszta vízforrások megvédése vagy megszerzése lesz. Ban Ki Mun az ázsiai-atlanti vízről szóló konferencián kifejtette: a vízhiány már most megmutatkozik világszerte, Ázsiában azonban különösen súlyos a probléma.

Ázsiában a lakosság nagy száma, a növekvő fogyasztás, a környezetszennyezés, valamint a megfelelő vízgazdálkodás hiánya önmagában hatalmas problémát okoz, amely a globális felmelegedés hatásaival együtt még súlyosabb lehet - mondta az ENSZ-főtitkár a Japánban megrendezett víz-konferencián.

Ban Ki Mun hangsúlyozta: az emberiség nem fordít kellő figyelmet a vízkészleteire: azok megóvására, tisztítására, emiatt a forrásaink szennyeződnek és fogynak.

Mindennek szörnyű következményei lehetnek. A víz hiánya gazdaságokat tehet tönkre és hatalmas szociális problémákat szülhet, és várhatóan ez lesz a népek közötti konfliktusok egyik legfontosabb oka.

2,7 milliárd embert érint a probléma

Az ENSZ-főtitkár beszédét megelőzően Nagy-Britanniában megjelent egy kutatás, amely szerint a világon 46 országot, összesen 2,7 milliárd embert veszélyeztet a vízhiány. Ez a jelentés is rámutatott, hogy a krízis jelentősen növeli az országok közötti konfliktusok esélyét.

A londoni központú nemzetközi veszélyfigyelő, az International Alert tanulmányának egyik szerzője, Janani Vivekananda szerint a vízgazdálkodás megoldatlansága olyan, mint egy időzített bomba, épp ezért eljött az idő a nemzetközi összefogásra. Mint mondta, a vízhiány nemcsak az erőszakos cselekedetekre motiválhatja az embereket, hanem az együttműködésre is.

A vezető hatalmak is foglalkoznak a kérdéssel

Jaszuo Fukuda japán miniszterelnök is arról számolt be a konferencián - amelyet egyszerre tartanak az indonéziai Bali szigetén megrendezett ENSZ klímaváltozási konferenciájával -, hogy a vízgazdálkodás fontos témája lesz a jövő tavasszal, Japánban megrendezésre kerülő G-8-ak csúcstalálkozójának, azaz a világ vezető gazdasági hatalmainak vezetői is fontosnak tartják a kérdést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×