eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bush aprócska retorikai fogása a "harmadik világháborúról"

Washington enyhíteni próbál az Egyesült Államok és Irán között a napokban kialakult feszültségen. A Fehér Ház sajtótitkára szerint George Bush amerikai elnök kijelentése, hogy ha Irán atomfegyverhez jut, az a harmadik világháborúhoz vezethet, csupán szónoki fordulat volt.

George Bush amerikai elnök egy szerdai sajtótájékoztatóján - a nemzetközi közösség vezetőinek címezve szavait - pontosan úgy fogalmazott: "ha el akarnak kerülni egy harmadik világháborút", meg kell akadályozniuk, hogy az iszlám köztársaság atomfegyverre tegyen szert.

Abdolreza Rahmáni-Fazli, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács alelnöke csütörtökön az amerikai lélektani hadviselés részeként értelmezte Bush szavait.

"A nyilatkozat az Egyesült Államok dühét mutatja amiatt, hogy Irán sikereket ér el nemzetközi téren" - mondta. A politikus ezzel az orosz elnök teheráni látogatására utalt, amelyen Vlagyimir Putyin Irán nukleáris programjának támogatásáról biztosította Mahmud Ahmadinezsád elnököt.

Oroszország már korábban is ellenezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb büntetőintézkedéseket rójon ki Iránra annak érdekében, hogy Teherán függessze fel az urándúsítást.

Dana Perino fehér házi sajtótitkár szerint George Bush harmadik világháborúról szóló kijelentése csupán szónoki fordulat volt.

A sajtótitkár hozzátette: az elnök nem ismertetett semmilyen háborús tervet, és bejelentést sem tett.

Michael Mullen amerikai tengernagy nem sokkal később újságíróknak azt nyilatkozta: bár az Egyesült Államok csak végső esetben indítana katonai akciót Irán ellen, szükség esetén azonban - az iraki és afganisztáni terhek ellenére - meglennének a forrásai ehhez.

Izrael mindeközben diplomáciai offenzívát indított annak érdekében, hogy meggyőzze az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagállamait arról, hogy szigorítsanak az Irán ellen bevezetett szankciókon.

George Bush amerikai elnök szerdán kifejtette: meggyőződése, hogy az iráni nukleáris program katonai célokat szolgál, és bár az elnök kiállt a diplomáciai megoldás mellett, egyes vélemények szerint az Egyesült Államok megelőző csapásra készül Irán ellen.Nyomásgyakorlás

Az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő szerint a nyomásgyakorlást szolgálja George Bush kijelentése, amely nemcsak Iránnak, hanem Oroszországnak is szól.

Magyarics Tamás kifejtette: Seymour Hersch újságíró (ő tárta fel az amerikai katonáknak a vietnami My Laiban elkövetett mészárlását, majd 2004-ben a bagdadi Abu Graib börtönbeli kínzásokat) értekezett arról többször is, hogy az Egyesült Államok háborúra készül Irán ellen, de ezt a Bush-adminisztráció minden alkalommal elutasítja.

A szakember szerint George Bush elszólása inkább a retorikai és nem a valós politikai mezőbe tartozik.

A világ szó azért került a háború elé, mert az amerikaiak úgy gondolják, hogy az oroszok megpróbálják őket ellensúlyozni a világ minden pontján. Ez üzenet, hogy Washington nincsen teljesen megelégedve az orosz külpolitikai aktivitással - fogalmazott Magyarics Tamás.

Az Amerika-szakértő úgy véli: az oroszok a klasszikus közvetett ellensúlyozás taktikáját alkalmazzák, megpróbálnak minden olyan országgal jó kapcsolatot ápolni, amely szembekerült az Egyesült Államokkal, és igyekeznek regionális konfliktusokban lekötni Amerika energiáit.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×