eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Merkel férjét is beveti Lengyelországban

A német kancellár kétnapos hivatalos látogatást tesz Varsóban. A napirendben csupa olyan téma szerepel, amelyekben szemben áll a német és a lengyel álláspont. A két ország fagyos kapcsolatának feloldása és a tárgyalások sikerének előmozdítására Angela Merkel még a férjét is magával vitte, holott ura eddig hivatalos útjaira nem kísérte el.

A német kancellár Varsóban előbb a kormányfővel, majd kötetlen formában az államfővel folytat megbeszélést. A napirendben csupa olyan téma szerepel, amelyekben a német és a lengyel álláspont ellentétes.

Angela Merkel kancellár Jaroslaw Kaczynski miniszterelnökkel a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzsról, az uniós alkotmány elfogadásáról, az Oroszország és Németország között a tenger alatt építendő kőolajvezetékről, a Lengyelországból elűzött németek kárpótlásáról, valamint a szülőföldjükről a világháború végén távozni kényszerült nemzetiségek emlékhelyéről tanácskozik.

Az esti órákban Lech Kaczynski államfő és felesége látja vendégül tengerparti nyaralójában a kancellárt és férjét. Diplomaták feltételezik, hogy a családias légkörben tervezett tárgyaláson sikerül némileg elmozdulni a patthelyzetből.

Kiváltképpen az uniós alkotmány kérdésében remélnek haladást, ugyanis közvélemény-kutatások alapján a lengyelek többsége szívesen látná az EU-alkotmány elfogadását, a varsói kormány viszont kijelentette, hogy a témát alapjaiban kellene újratárgyalni, és erre a legjobb alkalom Lengyelország 2011-ben esedékes uniós elnöksége lesz.

Lech Kaczynski tanácsadója viszont a német tévének adott nyilatkozatában elvben nem emelt kifogást azt ellen, hogy Merkel folytassa az alkotmány elfogadását célzó fáradozásait. Politikai megfigyelők arra következtetnek, hogy Varsó aduként kezeli a témát a Berlinnel folytatott politikában.

Nincs kizárva közeledés az amerikai rakétavédelmi pajzs ügyében sem, ugyanis Merkel a tervet kizárólag a NATO keretében tartja megvalósíthatónak, Varsóban pedig éppen azt szeretnék, ha Németország is jobban bekapcsolódna az Európai Unió védelmi erőfeszítéseibe, kiváltképpen pedig a NATO ütőképességének fokozásába.

Megfigyelők nem zárják ki azt sem, hogy az államfő tengerparti rezidenciájában megállapodás körvonalazódik a Lengyelországból elüldözött németek kárpótlásának ügyében is, mégpedig olyan formában, hogy a pénzbeli jóvátételt esetleg a berlini kormány vállalja magára.

A már évek óta húzódó ügyet az érintettek érdekképviseleti szerve a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság elé vitte, ami Varsóban felháborodást és megütközést váltott ki.

Arra is lehet következtetni, hogy csak előnyös lehet a találkozó kimenetele szempontjából, hogy a kancellár - a korábbi gyakorlattól eltérően - férjét is magával vitte Lengyelországba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×