INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Sztálini propaganda a BBC-ben?

Infostart / InfoRádió
Kedden hozza nyilvánosságra a brit kormány a BBC alapokmányának tervezett módosítására vonatkozó terveit. Egy közismert forgatókönyvíró szerint a tervezet egyes pontjai a sztálini propaganda-sulykolásra emlékeztetnek.

A BBC rádió és televízió független szervezetként végzi a munkáját, de működését királyi alapszabályzat határozza meg.

A BBC-től elvárják a közszolgálatiság három alapelvének betartását: tájékoztasson, neveljen és szórakoztasson, egyben pedig azt, hogy politikailag semleges legyen.

A Blair-kormány által megbízott szabályzat-átíró testület a jelek szerint túllép ezeken a szempontokon, és más kívánalmakat is a szövegbe óhajt foglalni.

Kötelességévé tennék a BBC-nek, hogy műsoraival a közösségi szellem erősödését és az állampolgári öntudat növekedését is szolgálja.

"Ez engem a sztálini politikára emlékeztet, a kormánypropaganda sulykolására"- fakadt ki ezt olvasva a BBC egyik legsikeresebb és legtöbbet foglalkoztatott forgatókönyvírója, Andrew Davies.

Aggódnak a kabarészerzők

A kabaré-szerző John Fortune is elégedetlen. Mint megjegyezte: "a rádiónak és a tévének az a feladata, hogy helyet adjon olyan műsoroknak is, amelyek szatirában mutatják be a kormányt vagy az intézményeit".

Ha az új alapokmányt a javasolt formában fogadja el a parlament, akkor a kabaréműsorok rendezői aggódhatnak, hogy mikor kerülnek esetleg összeütközésbe az előírásokkal - tette hozzá.

Nagy-Bitanniában jó néhány olyan társadalmi szervezet működik, amely a televíziók és rádióadók műsorát árgus szemekkel figyeli, hogy a közösség szempontjából nem kifogásolható-e a sugárzott anyag.

Ezek az új alapokmány paragrafusaira hivatkozva még az eddiginél is több kifogást emelhetnek.

Nem csak a pártatlanságról van szó, hanem arról is, hogy mi illik egy rangos adóhoz és mi nem, vagy megfelelő-e a BBC-adások nyelvezete. Nem győzik hangsúlyozni, hogy a BBC-ek szerintük morális szerepe van.

Kormányzótestület helyett tröszt

A szövegjavaslat több új kívánalmat iktat az eddigiek közé, olyan pontokat, amelyekről nem várható vita, például azt, hogy a BBC a műsorpolitikájával serkentse a kreativitást, továbbá azt, hogy legyen minden réteg, minden Nagy-Britanniában élő nemzetiség és minden országrész hangjának a megszólaltatója.

A szöveget idézve: "Juttassa el az ország hangját a nagyvilágba, s hozza közelebb az országhoz a nagyvilágot."

Ami a formai javaslatokat illeti, azok is jelentős változásokat hozhatnak, ugyanis az eddigi kormányzótestület helyére tröszt és igazgatótanács lépne.


A címlapról ajánljuk