eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla

Hogyan költsünk el 18 milliárdot észrevétlenül?

Minden idők egyik legnagyobb angliai rablását hajtották végre azok, akik szerdán mintegy 50 millió fontot (18 és fél milliárd forintot) raboltak el egy Kent megyei értékőrző és -szállító cég raktárából. A kérdés most már csak az: hogyan költsék el feltűnés nélkül a zsákmányolt pénzt?

A brit kriminalisztika történetének egyik legnagyobb rablását követték el szerdán a dél-angliai Kent megyében. A rendőrség szerint "katonai precizitással" követték el a bűncselekményt.

Az 50 millió fontos (18 és fél milliárd forintos) zsákmányt azonban nem elég megszerezni, el is kell rejteni, majd észrevétlenül kell tőle megszabadulni - hívják fel a figyelmet szakértők.

Merre tovább?

Márpedig ez nem lesz egyszerű, hiszen 50 millió font több tonnát nyom, márpedig szakemberek szerint ekkora összegtől manapság feltűnés nélkül megválni majdnem lehetetlen.

A rendőrség úgy véli, hogy az, aki képes volt megtervezni és végrehajt(at)ni egy ilyen rablást, annak valószínűleg pontos terve van arra is, hogy mi következik a sikeres végrehajtás után.

Ugyanakkor azzal a bűnüldözők is tisztában vannak, hogy ha pár napon belül nem sikerül elkapniuk az elkövetőket, akkor alighanem bottal üthetik a nyomukat.

A Scotland Yard dolgát némileg megkönnyítheti, hogy szakértők szerint csak néhány olyan szervezet működik Nagy-Britanniában, amely képes lehet egy ilyen nagyságrendű rablást véghezvinni.

Pénzt elrejteni

A rendőrség egyik vezető munkatársa szerint hiba lenne, ha a közönség a hollywood-i filmek romantikáját képzelné a történtek mögé. A névtelenséget kérő forrás úgy vélekedett, hogy a rablás szellemi irányítója aligha van tisztában azzal, hogy pontosan mennyit is raboltak el szerdán.

Az elkövetők legfontosabb feladata most alighanem a pénz elszállítása a rablás környékéről, majd az elrejtése. Egyik sem egyszerű feladat, hiszen több tonna pénzről van szó. (Miután Nagy-Britanniában az ötven fontos bankjegy a legnagyobb egység, így legkevesebb egymillió bankót kell elrejteni.)

Problémát okozhat a türelmetlenség is. Korábbi - elsősorban az IRA által elkövetett - rablások esetében ugyanis többször azon buktak meg az elkövetők, hogy nem volt elég türelmük kivárni, amíg elül a vihar.

Nehéz, de nem lehetetlen

A helyzet most annyival bonyolultabb, hogy 2001. szeptember 11. után a hatóságok a korábbinál is fokozottabb figyelmet fordítanak a nagyobb pénzmozgásokra.

"A feladat nehéz, de nem lehetetlen" - állítja Jeffrey Robinson, aki több könyvet is írt a pénzmosásáról. A szerző úgy véli, hogy a csoport elsősorban kaszinókon, bukmékereken illetve nagy készpénzmozgást igénylő üzleti vállalkozásokon (éttermek, pubok) keresztül próbálkozhat a pénz eltüntetésével.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×