INFORÁDIÓ
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Brüsszel segít Budapestnek az amerikai vízummentesség ügyében

Infostart

Az Európai Unió részéről is egyre növekvő nyomás nehezedik az Egyesült Államokra az uniós tagállamok vízumkötelezettségének megszüntetése érdekében. Az Európai Bizottság jelentése nyáron jelenik meg.

Az új EU-tagállamok többségében az állampolgároknak még lassan két évvel a csatlakozás után is vízumra van szükségük ahhoz, hogy belépjenek az Egyesült Államokba, de a régi tagállamok között is van olyan, amelyre érvényes a vízumkötelezettség.

Az Európai Bizottság várhatóan június végére készít friss jelentést az EU vízumpolitikájáról és az egyes uniós tagállamok esetében aszimmetrikus vízum-szabályokat alkalmazó Egyesült Államokról, Ausztráliáról és Kanadáról.

Megtorló intézkedések

Az unió belügyminiszterei legutóbbi találkozójukon felvetették, hogy a jelentés helyezzen kilátásba megtorló intézkedéseket is azokkal a harmadik országokkal szemben, amelyekkel nem sikerült elérni a teljes kölcsönösséget a vízum-kérdésben. A múltban lehetséges szankcióként felmerült például a diplomaták vízumkötelezettségének bevezetése.

A vízum-kérdés az Európai Unió részéről február elején került reflektorfénybe, amikor José Manuel Barroso bizottsági elnök amerikai látogatásán kijelentette: értékeli az Egyesült Államok eddigi erőfeszítéseit, de "fel kell gyorsítani a folyamatot és véget kell vetni az új uniós tagállamok elleni diszkriminációnak".

Washington segítőkész?

Washington azt mondja, hogy a kérdésben szorosan együttműködik az érintett országok kormányaival, és segíti őket a vízummentesség feltételeinek teljesítésében. Brüsszel, és az érintett országok is úgy érzik azonban, hogy a vízummentesség eléréséhez megkövetelt folyamat menete nem eléggé világos, mint ahogy az sem, hogy pontosan mikorra is érhetik el a vízummentességet az egyes országok.

"Világos mércét, és teljes átláthatóságot szeretnénk ezeknek az országoknak" - fogalmazott egy bizottsági szóvivő, hozzátéve, hogy amíg az EU korrektül együttműködött az Egyesült Államokkal az útlevelekre vonatkozó új amerikai biztonsági szabályozás kérdésében, addig Washington ezt nem viszonozta a vízummentesség ügyében.

A 2004-ben csatlakozott új uniós tagállamok közül egyedül Szlovénia állampolgárainak nincs szükségük amerikai vízumra, a régi tagállamok közül Görögország azonban még mindig vízumköteles.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018