eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin

Kétmillió gyorshajtót büntettek meg Nagy-Britanniában.

Nagy-Britanniában jelenleg több mint négyezer gyorshajtást jelző automata kamera működik a közutakon és számukat az év végére meg akarja háromszorozni a rendőrség. Tavaly kétmillió gyorshajtó fizetett pénzbírságot. A napokban négy magyar is életét vesztette közúti balesetben a szigetországban.

A Nagy-Britanniában kihelyezett kamerák nem rejtettek, többnyire messziről látható az élénksárga dobozuk, tehát figyelmeztetésként is szolgálnak.

Angliában ugyanakkor a legkorszerűbb többsávos autópályán is 110 kilométer/óra a legnagyobb megengedett sebesség, városszéleken és veszélyes pontokon pedig csak 75 vagy 60 kilométer óránként.

A kamerák közgyűlölet tárgyát képezik - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója. Gyakran megrongálják, dióverő póznával összetörik össze a rögzített traffipaxokat, ami komoly anyagi veszteséget okoz az államkasszának.

Büntetik a figyelmeztetést

Aki jelez autóstársának, rávillant, hogy "vigyázat, lassan a testtel, a kanyar után kamera következik", az is büntethető Angliában. Viszont beszerelhető a kocsiba legalább ötféle előrejelző készülék - közölte az InfoRádió londoni tudósítója.

Azt a típust, ami a lézer vagy radarsugárra érzékeny, épp most készülnek hatóságilag betiltani. Így a kamerák helyét jelző lokátor marad csak a piacon, amelyeknek az adatbázisát állandóan frissíteni kell.

A jókora pénzbüntetés mellett az a veszély fenyegeti a brit gyorshajtót, hogy büntetőpontot jegyeznek a jogosítványába. Ha hat ilyen pont összegyűl, a jogosítványt bevonják.

Magyar áldozatai is vannak a gyorshajtásnak

Annak a minibusznak a vezetője is túl gyorsan hajtott, aki az A 52-esen, egyik reggel munkásokat vitt dolgozni. A balesetnek hat halálos áldozata volt, a vétlen sofőr és a minibusz öt utasa, közöttük négy magyar vendégmunkás. Úgy tudni a minibuszt egy portugál vezette.

A brit rendőrség szerint a külföldi munkavállalók nem ismerik eléggé az angliai közúti szabályokat, a baloldali közlekedéshez sincsenek hozzászokva, sok balesetet okoznak, ezért ingyenes autóvezetői tanfolyamot hirdettek számukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×