eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Irán nem pecsétel tovább

Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség képviselőinek jelenlétében vette le a pecsétet több nukleáris központjáról; a létesítményekben még kedden újrakezdik a munkát. Az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője közölte: a nukleáris tevékenység felújítása is nemzetközi felügyelet alatt történik.

Az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője, Mohammed Szaidi hangsúlyozta: kizárólag a kutatómunkával foglalkozó központok kezdték újra a munkát, a nukleárisfűtőanyag-gyártásra vonatkozó tilalom érvényben marad.

A kedden bejelentett intézkedés várhatólag növeli a nyugati országok részéről Iránra nehezedő nyomást. Ezek korábban felszólították Teheránt, hogy szüntesse be mindenfajta nukleáris tevékenységét, amíg nem jön létre megállapodás atomprogramjáról.

Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője Brüsszelben azt mondta: a kutatómunka felújítása is a közösséggel kötött párizsi megállapodás megsértését jelenti.

"Az ilyen tevékenységek nyilvánvalóan a dúsítást célozzák" - mondta Cristina Gallach, hozzátéve, hogy az Európai Uniót aggodalommal figyeli az iráni lépést és konzultációt folytat az arra adandó válaszról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×