eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin

A Gazprom elutasította az ukrán elnök kérését

Az ukrán elnök a gázár és a tranzitdíj tíznapos befagyasztását javasolta orosz kollégájának, de ezt Moszkva elutasította.

Viktor Juscsenko táviratban indítványozta Vlagyimir Putyinnak, hogy az orosz állami ellenőrzésű Gazprom és az ukrán partnere, a Naftohaz január első tíz napjában nemzetközi szakértők bevonásával fejezze be a 2006-os gázszállításokra és tranzitdíjra vonatkozó tárgyalásait, és írja alá megfelelő megállapodásokat.

Szergej Kuprjanov Gazprom-szóvivő elfogadhatatlannak nevezte Juscsenko javaslatát.

A Gazprom azzal fenyegeti Ukrajnát, hogy január 1-jén délelőtt tízkor (közép-európai idő szerint reggel nyolckor) teljesen leállítja Kijevnek küldött szállítmányait, ha nem fogadja el a gázár 4,6-szorosára emelését.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője közölte: a cég operatív törzse részletes tervet fogadott el arról, hogy a miként biztosíthatja az európai fogyasztók ellátását Ukrajna "megkerülésével".

Az Európai Unió energiaügyi illetékesei január 4-én vitatják meg a kérdést.

Németországban több vezető politikus is arra kérte a volt kancellárt, hogy közvetítsen Moszkva és Kijev között. Gerhard Schröder a Gazprom felügyeleti tanácsának elnöke lett, miután befejezte politikusi pályafutását.

A napok óta tartó orosz-ukrán gázvita ellenére a Gazprom teljesíti a szerződésben foglalt kötelezettségét Magyarország felé, közölte a Mol Rt.

Ukrajna legfeljebb 15-20 százalékkal „fölözheti le” a magyar szállítmányt. Ekkora kiesésénél még nem kell korlátozásokat bevezetni Magyarországon.

Korlátozást csak akkor vezetnének be, ha a gázhiányt már nem tudnák a meglévő készletekből fedezni. A korlátozást törvényben rögzített menetrend szerint vezetnék be, elsőként az ipari és a mezőgazdasági fogyasztókat érintené.



KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×