INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A Gazprom elutasította az ukrán elnök kérését

Infostart / InfoRádió
Az ukrán elnök a gázár és a tranzitdíj tíznapos befagyasztását javasolta orosz kollégájának, de ezt Moszkva elutasította.

Viktor Juscsenko táviratban indítványozta Vlagyimir Putyinnak, hogy az orosz állami ellenőrzésű Gazprom és az ukrán partnere, a Naftohaz január első tíz napjában nemzetközi szakértők bevonásával fejezze be a 2006-os gázszállításokra és tranzitdíjra vonatkozó tárgyalásait, és írja alá megfelelő megállapodásokat.

Szergej Kuprjanov Gazprom-szóvivő elfogadhatatlannak nevezte Juscsenko javaslatát.

A Gazprom azzal fenyegeti Ukrajnát, hogy január 1-jén délelőtt tízkor (közép-európai idő szerint reggel nyolckor) teljesen leállítja Kijevnek küldött szállítmányait, ha nem fogadja el a gázár 4,6-szorosára emelését.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője közölte: a cég operatív törzse részletes tervet fogadott el arról, hogy a miként biztosíthatja az európai fogyasztók ellátását Ukrajna "megkerülésével".

Az Európai Unió energiaügyi illetékesei január 4-én vitatják meg a kérdést.

Németországban több vezető politikus is arra kérte a volt kancellárt, hogy közvetítsen Moszkva és Kijev között. Gerhard Schröder a Gazprom felügyeleti tanácsának elnöke lett, miután befejezte politikusi pályafutását.

A napok óta tartó orosz-ukrán gázvita ellenére a Gazprom teljesíti a szerződésben foglalt kötelezettségét Magyarország felé, közölte a Mol Rt.

Ukrajna legfeljebb 15-20 százalékkal „fölözheti le” a magyar szállítmányt. Ekkora kiesésénél még nem kell korlátozásokat bevezetni Magyarországon.

Korlátozást csak akkor vezetnének be, ha a gázhiányt már nem tudnák a meglévő készletekből fedezni. A korlátozást törvényben rögzített menetrend szerint vezetnék be, elsőként az ipari és a mezőgazdasági fogyasztókat érintené.Kapcsolódó hang

Berlinben Schröder szerepvállalását sürgetik
 


Sz. Bíró Zoltán történész, külpolitikai szakértõ a gázárvitáról
 


A címlapról ajánljuk