eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: unsplash.com

Megkongatták a vészharangot, óriási a gond a napelemes piacon

Az Európai Napelemgyártó Tanács (ESMC) vészjelzést küldött az Európai Bizottságnak azt állítva, hogy azonnali mentőcsomag nélkül heteken belül leállhat az EU termelésének közel fele.

A probléma hátterét az adja, hogy az Európai Unió a közelmúltban fokozta a zöldenergiás támogatásait, de az olcsó kínai import elözönlötte a belső piacot – írja a Portfolio. Bár Brüsszel tavaly dömpingellenes vizsgálatot indított az elektromos járművekkel kapcsolatban, a paneleknél még várat magára egy ilyen lépés. Az európai napenergia-ipar a kínai gyártású termékek beáramlásától szenved:

az EU napenergia-piacának több mint 90 százalékában kínai paneleket telepítettek.

Az ESMC már régóta panaszkodik az olcsó kínai panelek áradata és a fel nem használt készletek felhalmozódása miatt, ami jelentős veszteségeket okoz az EU-s gyártóknak. A Financial Times birtokába került iparági levél szerint az ágazat árai tavaly harmadával zuhantak.

A lobbiszervezet szerint az elmúlt hónapokban 180 megawattnyi fotovoltaikus modulgyártási kapacitás veszett oda, és fennáll a veszélye annak, hogy további 3,5 gigawattnyi kapacitás veszik el, ha nem történik azonnali beavatkozás.

Az ESMC által javasolt megoldások között szerepel egy állami alap létrehozása a felesleges készletek felvásárlására, az állami támogatási szabályok enyhítése, amely lehetővé tenné, hogy a gyárak több ösztönzőt kapjanak, valamint egy javaslat, hogy az uniós napenergiás fejlesztéseknél meghatározott mennyiségű, EU-ban gyártott panelt kellene beépíteni.

Ha a támogatások nem valósíthatók meg, az ESMC sürgősségi vámok kivetését javasolja a kínai importra, még akkor is, ha az ilyen intézkedések Peking haragját is kiválthatják.

Az Európai Bizottság elismerte, hogy az iparág kihívásokkal küzd, és kifejezte elkötelezettségét, hogy támogatni fogja a gyártókat. A helyzet sürgőssége azonban arra késztette a SolarPower Europe-ot, az iparág fő brüsszeli lobbiszervezetét, hogy vészbeszerzési felhívást küldjön, hogy az uniós gyártók raktárkészleteiből vásároljanak a tagállamok. Az érdekképviselet a következő hetekben összesen 80-100 millió euró pénzügyi támogatást kér a további válsághelyzetek elhárítása érdekében – olvasható.

A SolarPower Europe emellett azt javasolja, hogy egy hónapon belül 6 milliárd eurós uniós forrásból egy napenergia-gyártási bankot hozzanak létre, hogy az ágazat 2030-ig szóló hazai gyártási céljait teljesíteni lehessen. Ez a program – hasonlóan a megújuló alapú hidrogénre vonatkozó meglévő uniós programhoz – a napenergia-gyártók számára fix megtérülési rátát garantálna a telepítések után.

Mivel az európai napenergia-ipar példátlan kihívásokkal néz szembe, az iparág vezetői hangsúlyozzák, hogy az Európai Bizottságnak hasonlóan példátlan válaszlépésekről kell döntenie. A Bizottság állítólag kész segítséget nyújtani – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×