eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
On the picture there is a wallet held in hand with some Hungarian forint banknotes. Three ten thousand forint banknotes and one twenty thousand forint banknote. Altogether 50000 HUF. The background is black. This picture is color saturation enhanced.
Nyitókép: Gabor Meszesan/Getty Images

LIGA Szakszervezetek elnöke: milliók életére lesz hatással a legalacsonyabb bérek emelése

A minimálbérről és garantált bérminimumról szóló friss megállapodás nem csak az ezeket keresőkre lesz hatással, akár kétmillió állampolgárt is érinthet.

Közvetlenül valamivel több mint egymillió munkavállalót érint a nemrég született bérmegállapodás, amelynek értelmében idén december elsejétől a minimálbér bruttó 266 ezer, a garantált bérminimum pedig bruttó 326 ezer forintra emelkedik. Ma Magyarországon körülbelül 200 ezren kapnak minimálbért, 850 ezren pedig garantált bérminimumot. A legkisebb keresetek emelése azonban valamennyi munkavállaló bérére és más szociális alapú kifizetésekre is hatással van.

A munkavállalók teljes köre érintett közvetlen vagy közvetett módon, mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum emelésében - mondta Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke az InfoRádiónak. Úgy véli, a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése a gazdaság egészét érinti.

Egyfelől a munkavállalók vonatkozásában komoly bérfelhajtó hatása van, a munkáltatóknak pedig kezelniük kell az esetlegesen beálló bértorlódásokat.

Sok esetben a bértáblák induló értékeit is a kötelező legkisebb munkabérekhez határozzák meg, eszerint alakítják ki. Ha ez az érték emelkedik, az a bérsávokra is hatással van. A szakszervezet elnöke emlékeztetett arra is, hogy a minimálbér értékéhez kötött juttatások, mint a gyed vagy a táppénz maximum összege, illetve a kereseti korlát mértéke is 1,5-2 millió állampolgárt is érinthet.

Alapvető céljuk volt, hogy 2024-ben növelni tudják a bérek reálértékét - jelentette ki a szakszervezeti elnök.

A várható legmagasabb mértékű infláció 6 százalék körül alakulhat jövőre, így mindkét kötelező bérelem vonatkozásában reálbérnövekedés történhet. Hozzátette, nyilvánvalóan a többi bér kapcsán is a reálértékek növelésére törekszenek, ezért a bérmegállapodásban egy bérajánlást is megfogalmaztak a foglalkoztatók részére.

Hangsúlyozta: a megállapodás nemcsak a kötelező bérelemekről és a bérajánlásról szól, hanem garanciákat ad arra, hogy a két előbbire vonatkozó bérrendszer hosszú távú kialakítására és a bérek további reálértékének növelésére egy középtávú koncepciót dolgoznak ki a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának keretei között a munkaadói és munkavállalói szervezetek. Ezzel megteremtik a lehetőségét és az apjait annak, hogy ágazati szinten is tarifamegállapodásokat, kollektív megállapodásokat hozzanak létre a felek, ezzel is egyébként értékelve azt a képzett munkavállalók munkáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×