eur:
391.9
usd:
359.32
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök a Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel folytatott plenáris tárgyalásán Moszkvában 2023. március 21-én, látogatásának második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Az orosz kormány sajtószolgálata/Dmitrij Asztahov

Dupla csavar a kínai elnök beszédében, amelyet fél év után adtak közre

Hszi Csin-ping kínai elnök türelemre a héten kiadott beszédében, miközben a kormányzó Kínai Kommunista Párt igyekszik stabilizálni az országban eluralkodó, egyre mélyülő gazdasági hanyatlást. Az elnök beszédében azt is elmondta, hogy a nyugati országok materializmusuk és "szellemi szegénységük" miatt "egyre nagyobb bajba kerülnek".

A nyugati stílusú modernizáció "a tőkeérdekek maximalizálását követi, és nem a többség érdekeit szolgálja'" - mondta Hszi Csin-ping.

Az elnök beszéde a párt vezető politikaelméleti lapjában, a Csiusiben jelent meg, néhány órával azután, hogy júliusban annak ellenére tovább gyengült a fogyasztói és ipari tevékenység, hogy korábban hivatalos ígéretek hangzottak el a küszködő vállalkozók támogatására.

Hszi beszédében arra is kitért, hogy Kínának "erős összetartás révén szocialista ideológiát kell felépítenie", valamint az ország 1,4 milliárd lakosáért a hangsúlyt olyan hosszú távú célokra kell helyeznie, mint az oktatás, az egészségügy és az élelmiszerellátás fejlesztése a rövid távú anyagi jólétre való törekvés helyett.

A kínai elnök 2012-es hatalomra kerülése óta a kormánypárt gazdasági és társadalmi vezető szerepének helyreállítására szólít fel, és szigorította az üzleti élet és a társadalom feletti ellenőrzést.

Egyes változtatások egyre nagyobb költségekkel járnak, mivel a sikeres kínai vállalatokra nyomást gyakorolnak,

hogy a pénzt politikai kezdeményezésekbe, a többi között a processzorok fejlesztésére irányítsák át. A párt korábban azzal szigorította a technológiai iparágak feletti ellenőrzést, hogy adatbiztonsági és monopóliumellenes intézkedéseket vezetett be, amelyek miatt több milliárd dollárral csökkent az adott vállalatos tőzsdei értéke.

"Meg kell őriznünk a történelmileg hagyományos türelmünket, és ragaszkodnunk kell a folyamatos, lépésről lépésre történő haladáshoz" - jelentette ki Hszi a beszédében. A Csiusi értesülései szerint az elnök még februárban, Csunking városában mondta el beszédét. A lap szerint az országban gyakori, hogy a beszédeket hónapokkal elhangzásuk után hozzák csak nyilvánosságra.

A júniusi gazdasági növekedés 0,8 százalékra csökkent, szemben az első negyedév 2,2 százalékos növekedéséhez képest. Ez 3,2 százalékos éves növekedésnek felelne meg, amely évtizedek óta az egyik leggyengébb eredmény lenne. Egy júniusi felmérés szerint a 16 és 24 év közötti városi munkavállalók körében a munkanélküliség 21,3 százalékos rekordszintre emelkedett. A statisztikai hivatal a héten közölte, hogy a mérések pontosításának idejére nem közlik az ifjúsági munkanélküliségről szóló friss információkat.

A kormány igyekszik megnyugtatni a bizonytalan lakásvásárlókat és a befektetőket a mélyen eladósodott ingatlaniparral kapcsolatban, miután Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalata a Country Garden felfüggesztette a kötvényeivel való kereskedést és nem fizetett osztalékot befektetőinek.

Peking kiterjesztette a kémkedés elleni szabályokat és megszigorította az információk ellenőrzését, így a külföldi és magánvállalatok bizonytalanságban maradtak azzal kapcsolatban, hogy milyen tevékenységeket engedélyezhetnek a továbbiakban.

Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Diadalmenet látszik az amerikai tőzsdéken

Diadalmenet látszik az amerikai tőzsdéken

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×