eur:
392.2
usd:
360.38
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Oil Refinery Piping system in contrast with a blue sky
Nyitókép: Huyangshu/Getty Images

Megállapodott a Mol a horvátországi olajszállításokról

Pont került a több hónapja zajló, az uniós nyilvánosságot is megjáró vita végére.

A Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető bejelentette, hogy olajszállítási és tárolási szerződést kötött a Mollal. Az ügyben több hónapja zajlottak a tárgyalások, és a magyar fél uniós szinten is sérelmezte, hogy a horvátok rendkívül magas árat kérnek a szállításokért. Az innen érkező olaj Magyarországon kívül a szlovák Mol-cégnek is kulcsfontosságú, különösen most, hogy a Barátság olajvezeték működésével kapcsolatban a tranzitdíjas elszámolási vitán kívül politikai aggályok is felmerültek Ukrajna és Magyarország között.

A megállapodások értelmében

a Janaf 2,9 millió tonna olajat szállít, és 79 385 köbméter olajat fog tárolni a Krk szigeten található Omisalj terminálon, valamint 70 000 köbméter nyersolajat a Sisak terminálon

- írta a Portfolio. A Mol nevében az üzleteket a társaság anyavállalatának, továbbá a Moltrade Mineralimpex Trading kereskedelmi egységének, valamint a Mol szlovákiai leányvállalatának, a Slovnafta olajfinomító vállalatnak a tisztviselői írták alá - tette hozzá a Janaf.

Az ügylet pénzügyi vonatkozásáról nem adtak információkat.

A zágrábi székhelyű Janaf üzemelteti az 1974 és 1979 között megépült Adria-kőolajvezeték horvátországi szakaszát, amely hazai és külföldi felhasználók számára is lehetővé teszi a nyersolaj szállítását. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki.

A Janaf tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak (Mediterranean Oil Industry Group).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×