eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Trippon Mariann: a belső motorok idén lefulladnak, de a recesszió elkerülhető

A CIB Bank elemzői szerint Magyarország idén elkerülheti a recessziót, az éves infláció azonban 19 százalék lehet - mondta az InfoRádiónak a pénzintézet vezető elemzője.

2022 utolsó negyedévében már technikai recesszióba süllyedt a magyar gazdaság, és valószínűleg az első negyedévben még tovább mélyült ez a recesszió. Az első negyedéves GDP-adatokat a május 15-i héten publikálja a KSH, de negyedéves alapon akár 1 százalékos is lehetett a GDP visszaesése. Ez a nagyon gyenge növekedési periódus az első félév egészét jellemezheti, és majd a második félévben számítunk egy lassú, fokozatos kilábalásra – mondta az InfoRádióban a CIB Bank vezető elemzője.

Trippon Mariann szerint az év egészében – amellett természetesen, hogy nagyon nagyfokú bizonytalanság övezi a növekedési kilátásokat – egy alacsony pozitív növekedési ütemet fel tud majd mutatni a magyar gazdaság, viszont a növekedés szerkezete távolról sem lesz kiegyensúlyozott.

"A belső motorok az idei évben lefulladtak, lefulladnak. A fogyasztásban, a beruházásokban éves szinten is visszaesést várunk, és ezt majd a nettó export, tehát a kivitel és a behozatal különbsége lesz képes – részben legalábbis – ellensúlyozni".

Az elemző várakozásai szerint ez lehet az a tétel, ami az idei évben pozitívba ránthatja a teljes éves GDP-növekedési ütemet.

A legutóbbi inflációs adat még mindig jócskán 20 százalék fölött, 24 százalékon alakult, de az év végére egy számjegyűre mérséklődhet a kormányzat szerint. Ez a cél a CIB jelenlegi számításai szerint is teljesen reálisnak tűnik.

"Tény, hogy a teljes Európai Unióban a legmagasabb inflációval »büszkélkedhetünk«, viszont a következő hónapokban intenzívebbé válik az infláció csökkenése. Az év közepéig még 20 százalék fölött marad az éves pénzromlási ütem, de utána begyorsulhat kissé a mérséklődés, ami

szeptembertől kaphat egy újabb lökést, amikor már a magas bázishoz viszonyítjuk az éves árszínvonal-változás ütemét.

Év végére könnyedén egy számjegyű lehet az infláció, hogyha minden az alapforgatókönyvünk szerint alakul. Viszont éves átlagban ez még így is rendkívül magas pénzromlási ütemet jelent: számításaink szerint az éves átlagos infláció 19 százalék közelében lehet."

A forint euróval szembeni árfolyamával kapcsolatban a szakember elmondta: most hosszabb ideje erős a forint, ami egy éles váltást jelent az árfolyamban a tavalyi évhez képest, amikor a feltörekvő régió egyik leggyengébben teljesítő devizája volt.

"Idén az év eddig eltelt részében nemcsak a régiós versenytársak közül emelkedik ki a forint teljesítménye, de az összes feltörekvő devizát tekintve is nagyon szép. Az erősödés mögött egyébként többféle ok áll, de ezek között nagyon fontos a rendkívül magas kamatszint, ami felkelti a magas kamatkülönbözet kiaknázására játszó befektetők figyelmét. De a szélsőséges negatív forgatókönyvek is kiárazódtak a devizánkból, ami szintén támogatja a forintot. Ez okozza az eddigi idei erősödést" – mondta Trippon Mariann.

Hozzátette: az ország sérülékenységei fokozatosan mérséklődnek, illetve a jegybank az utóbbi hónapokban már rendkívül elkötelezett az inflációs cél elérése mellett és szigorú monetáris politikát folytat. A CIB ezért arra számít, hogy a tavalyi év turbulenciái nagy valószínűséggel nem ismétlődnek meg feltéve – feltéve persze, hogy nem érkezik egy külső, előre nem látható sokk –, és a tavalyinál erősebb szinteken mozog majd az árfolyam.

Mindazonáltal a jegybank a következő hetekben, de néhány hónapon belül mindenképp elkezdi a kamatszintek lefaragását, és így a kamatkülönbözetünk például az euróhoz vagy a dollárhoz viszonyítva fokozatosan mérséklődhet, ami egy picit picikét gyengíti a forint támaszát. Ezért a CIB-nél arra számítanak, hogy

az év végén a jelenlegi szinteknél valamivel gyengébb lesz a forint euróval szembeni árfolyama.

Egészen pontosan 385-ös euró-forint keresztárfolyamot prognosztizálnak, de azért ez messze erősebb szint, mint amilyen szinteket a tavalyi évben láttunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×