eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Történelmi bejelentés – így változhat a Budapesti Értéktőzsde részvénykínálata

A Budapesti Értéktőzsde részvénye is bekerül a BÉT-re, így annak papírjaival is lehet majd kereskedni. Ha az engedélyezési eljárás lezajlik, erre már 2023. június 21-től sor kerülhet – mondta az InfoRádióban a tőzsdei szakértő.

Történelmi döntés született: a Budapesti Értéktőzsde Zrt. nyilvánossá válik és a részvénye megjelenik a tőzsdén. Már be van adva a felügyeleti hatósághoz az ezzel kapcsolatos engedélyeztetés, folyik az eljárás – ismertette az InfoRádióban Korányi G. Tamás.

A tőzsdei szakértő felidézte: a BÉT részvényeinek mintegy 80 százaléka a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában van, a többi pedig egykori tőzsdetagoké, iIletve kisrészvényeseké. Mint zártkörű társaság, az eredményéből osztalékot is szokott fizetni: most is a 552 millió forint osztalékból részvényenként 102 forint kifizetését jóvá is hagyták a részvényesek. Nagyjából a tőzsde mintegy 1,3 milliárdos eredményt ért el tavaly, amelyet befolyásolt a KELER Központi Értéktár Zrt. (a központi elszámolóház, amely 47 százalékban a tőzsdéé), amelynek számviteli eredménye különböző okok miatt mínusz 210 millió volt, de ennek ellenére a tartalékaiból, valamint a nagyon jó cash-flow helyzete miatt ezt az osztalékszintet bőven ki tudja fizetni.

A részvények tőzsdei bevezetésére egy részvényes a június 21-i időpontot javasolta, mert aznap lesz 33 éve, hogy Magyarországon újjáalakult a tőzsde – mondta Korányi G. Tamás.

"Ha sikerül tartani az engedélyeztetési eljárásban ezt a határnapot, akkor nagy valószínűséggel ekkor indulhat meg a kereskedés a tőzsde részvényével. De mivel az MNB még nem adja el az 50 százalék fölötti pakettjét (ezt tervezi, de valószínűleg csak néhány hónap múlva történik meg egy nyilvános kibocsátás során), így csak az másik 20 százaléknyi részvény, amely nem az MNB kezében van, kerülhet be a tőzsdei kereskedésbe, ha a tulajdonosaik úgy döntenek."

A szakértő szerint mivel a sajáttőkeérték valamivel meghaladja a 3000 forintot, nagy valószínűséggel ez lesz az az árcentrum, aminél a kereskedés megindul. Aztán az, hogy milyen irányba megy, attól függ, hogy a befektetők miként látják a tőzsde mint vállalkozás kilátásait. Ez viszont alapvetően a napi tőzsdei forgalom alakulásától függ, mert a bevételek jelentős részét a forgalmi díj, tehát a kereskedés volumenétől függő díjak adják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.

Magyarics Tamás: nagy bajban a toryk, akár ötszáz tanácsi helyet is veszíthetnek

Nagyarányú munkáspárti győzelem várható az angliai helyhatósági választásokon, és ha nem történik valamilyen váratlan esemény, ugyanerre lehet számítani a későbbi parlamenti választáson is – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. A külpolitikai szakértő szerint valószínűleg harmadszor is London polgármestere lehet Sadiq Khan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×