eur:
390.48
usd:
358.82
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Monetáris lazítás jön, de az elemző szerint talán csak júniusban

Megkezdheti az első lépéseket a monetáris lazítás irányába jövő kedden a kamatfolyosó szűkítésével Magyar Nemzeti Bank, a kamatok csökkentésére ugyanakkor az elemző szerint még várni kell.

Alapvetően a piaci szereplők és a szakértők is azt gondolták, csak idő kérdése, hogy mikor kezdődik el a kamatcsökkentés Magyarországon, a jegybank ugyanakkor eddig semmiféle jelzést nem tett arra, hogy mikor indulhat el – mondta a jegybank alelnökének szerdai Világgazdaságban megjelent bejelentését értékelve a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

"A mostani interjúban újdonságok szerepelnek, a jegybank alelnöke ugyanis azt mondta, hogy mivel a szélsőséges kockázatok már kiárazódtak a magyar gazdaságból, lehetőség nyílik a kamatfolyosó felső szélének csökkentésére, és erre már a Monetáris Tanács következő ülésén is sor kerülhet. Ez nem egy kamatcsökkentés lenne, hiszen a kamatfolyosó teteje, az egynapos hitelkamatláb a bankközi piacon szolgál a napon belüli kamatingadozások kezelésére. De mivel ez nagyon magasan van, 25 százalékon, ezért igazából ennél jóval alacsonyabbak a bankközi kamatok most" – ecsetelte Madár István.

Kiemelte: Virág Barnabás MNB-alelnök azt is hangsúlyozta, hogy a kamatcsökkentés még nem kezdődhet el, vagyis nem várható az, hogy az irányadó 18 százalékos ráta is lejjebb kerüljön.

"Ebből az következik, hogy

a legkorábbi szóba jöhető kamatdöntő ülés a májusi,

ennek a lehetőségét kiszélesítheti az, ha beválik az MNB azon várakozása, hogy az áprilisi inflációs szám egy érdemi mérséklődést jelez. A korábbi számok stagnálást mutattak, ha az áprilisi számot a piac is már egyértelmű inflációcsökkenési tendencia kezdetének tekinti, májusban a jegybank is hozzáláthat a 18 százalékos irányadó kamat faragásához. De sokan hangsúlyozzák azt is, hogy

még inkább kedvező lenne, ha erre júniusban kerülne sor,

mert akkor lenne két erős hónapi adata a jegybanknak, amivel hitelesebben tudna kamatot csökkenteni. Másrészt pedig júniusban jelenik meg a jegybank inflációs jelentése, egy ilyennel a kezében a befektetők felé hitelesebben tud kamatcsökkentési ciklust kezdeni."

Emiatt az elemzők többsége arra számít, hogy nem májusban, hanem júniusban jöhet majd az első kamatvágás – összegezte Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×