eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Motor Oil Splashes At The Old Newspapers Background
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Az olajkitermelők döntése fájni fog a magyaroknak, és nem csak az autósoknak

Az OPEC+ pár napja úgy döntött, jelentősen csökkenti a kitermelést. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője aggályosnak nevezte a lépést, ami szerinte az infláció letörésére és más gazdasági folyamatokra kedvezőtlenül hathat idehaza és globálisan egyaránt.

Hortay Olivér szerint a nagy olajkitermelő országokat alighanem több tényező együttesen terelte a kínálatszűkítő döntés irányába. Az egyik, hogy az elmúlt hetekben a bankcsődöktől való félelem növekedése lefelé hajtotta a keresleti várakozásokat, ami miatt 80 dollár alá csökkent a Brent típusú nyersolaj jegyzése, miközben nemrégiben az egyik OPEC-tag még úgy nyilatkozott, hogy a 85-90 dolláros ár az, ami számukra még „komfortos” – magyarázta a szakértő.

A Századvég Konjunktúrakutató munkatársa szerint szintén fontos hajtóerőt jelenthet az is, hogy az Egyesült Államok jelezte, kizárja a legnagyobb exportőrnek számító Szaúd-Arábiát a készletei töltéséből mindaddig, amíg a közel-keleti ország nem adja olcsóbban a nyersolaját.

Az OPEC+ vasárnapi bejelentése nyomán, miszerint csaknem 1,2 millió hordóval csökken a csoport napi kitermelése, a pénteki 79 dolláros Brent-árfolyam hétfő reggel már 85 dollár környékén nyitott, és azóta is ez az árszint a jellemző. A nagy nemzetközi elemzőházak ennek megfelelően módosították az előrejelzéseiket, tipikusan 85-90 dolláros tartós nyersolajárat várva, de akad olyan is, amely arra számít, hogy ennél is drágább lehet a nyersolaj, különösen a második félévben. Hortay Olivér jelezte, a döntést megelőzően a nyersolajpiac stabilnak volt mondható, most azonban már egyre többen azt valószínűsítik, hogy a hónapok előrehaladtával – a kínai igények növekedése mellett – enyhén deficitessé válhat, ami megint csak egy árfelhajtó hatással párosulhat.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője abból a szempontból is aggályosnak nevezte a fejleményeket, hogy azok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok és az OPEC közötti konfliktus eszkalálódik.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy csak idő kérdése, és saját bőrünkön is megérezzük a negatív hatásokat, hiszen a globális nyersanyagárak a magyarországi üzemanyagárakra is hatással vannak. A döntés nyomán ráadásul azzal kapcsolatban is erősödött a félelem, hogy a nyersolajárak emelkedése tovább fokozza majd az inflációs nyomást, abba az irányba terelgetve a nyugati világ jegybankjait, hogy tartósan magas kamatkörnyezetet tartsanak fenn – tette hozzá Hortay Olivér. Megjegyezte: a piac múlt héten átlagosan 38 százalék esélyt jósolt annak, hogy a Fed emelni fogja az alapkamatot a soron következő ülésén, most viszont már 60 százalékot. A magas alapkamatok viszont lassíthatják a gazdaságot és drágíthatják a finanszírozást – fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×