eur:
389.46
usd:
361.7
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Földgázfogyasztás: Magyarország világos folt az EU-s térképen

Magyarország harmadik a listán, de "nem a jó irányból".

Az Európai Unióban hazánkban csökkent a harmadik legkisebb mértékben, mindössze 7 százalékkal a háztartások földgázfogyasztása 2022 első tizenegy hónapjában - derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összesítéséből. A változásmutató bázisát 2019-2021 azonos időszakainak az átlagfogyasztása adja. Az idén augusztusban átalakított rezsicsökkentés a háztartások alapszükségleteit továbbra is lefedi, emellett a túlzott fogyasztást visszafogja és ösztönöz az energiahatékonyság növelésére - jegyzik meg.

Az EU 27 tagállamában átlagosan az összesített földgázfogyasztás 11 százalékkal csökkent, míg hazánkban 10 százalékkal.

A térképen a kiugró értéknek számító Finnország és Szlovákia nem szerepel. Előbbiben összesítve 53 százalékkal csökkent, utóbbiban pedig 5 százalékkal nőtt a fogyasztás. A ciprusi és máltai adatok azért nem szerepelnek az összesítésben, mert ezen országoknak nincs számottevő földgázfogyasztásuk.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány
Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Szektoronként nagyon eltérő módon változott a gázfogyasztás. Magyarország esetében az energiatermeléshez felhasznált gázmennyiség 3 százalékkal csökkent, az európai átlag pedig mindössze 1 százalék. Idén októberben és novemberben Európában 25, illetve 23 százalék volt az átlagos mérséklődés.

A tárgyidőszakban

az ipari földgázfogyasztás 45 százalékkal esett vissza,

az ipari termelési volumen pedig összesítve növekedett. Ezek eredőjeként megállapítható, hogy javult az ipar energiaintenzitási mutatója, azaz csökkent az egységnyi GDP előállításához szükséges energiamennyiség.

A háztartások fogyasztása ugyanakkor a többi országhoz képest nagyok kevéssé csökkent Magyarországon; nálunk kevesebbet csak a lengyelek takarítottak meg, nálunk picivel többet a románok és az olaszok. A listában szereplő uniós államok közül a lakossági gázfelhasználás egyedül Szlovákiában növekedett. A legnagyobb megtakarítást a finnek, majd sorrendben a horvátok, az észtek és a dánok érték el lakossági szinten.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×