eur:
393.52
usd:
368.96
bux:
65852.27
2024. április 23. kedd Béla
paper money in jeans pocket,forints cash closeup.
Nyitókép: Roman Budnyi/Getty Images

A mélypont után kitört a forint

Az infláció mélypontra lökte a forintot csütörtök kora délutánra, utána pedig zuhanásnak indult. A nemzetközi hangulat, a várható kamatszintek, illetve a Brüsszelből érkező hírek is mozgatták az árfolyamot.

A vártnál is magasabb, 22,5 százalékos novemberi inflációs adatra az amúgy is gyengélkedő forint végképp elesett: 416 fölé is benézett a forint/euró árfolyam, ezzel csaknem kéthavi mélypontra gyengült, majd tovább romlott 417 fölé – derül ki a Portfolio összegzéséből.

Valószínűleg nem segített a csütörtök másik KSH-s adata sem, ami újabb gigantikus hiányt mutat a magyar külkereskedelmi mérlegben. Ennek egyik tanulsága, hogy bár növekszik a GDP, a pluszt elviszi a külföldről behozott termékekre fizetett összeg – itt elsősorban az energiahordozókra kell gondolni.

A portál megjegyzi, hogy emelkednek a kötvényhozamok, nőnek a kamatemelési várakozások, amik tovább rontották a forint kilátásait, így jutott el délután fél kettőre a 417-es szintig, ami napon belül 1,35 százalékos esést jelent.

Frissítés, 14.20: Kitört (tartósan kilépett) a 405-415 körüli kereskedési sávból a forint, átlépte a 418-as szintet is, ami a technikai elemzés szerint azt jelenti, hogy most nagyot változhat az árfolyam. A gazdasági lap szerint az első szint, ami megállíthatja a gyengülést, 420,4-es forint/euró árfolyamnál látszik. A 418-as szint áttörése 1,5 százalékos mínuszt jelentett napon belül.

Frissítés, 15.20: átlépte a 419-es szintet a forint euróval szembeni árfolyama, most ezen a szinten (kicsit alatta, kicsit fölötte) mozog.

Frissítés, 18.00: 416-ig erősödött az árfolyam, majd "visszapattant", és este hatkor 418,69-en állt. (Csütörtökön ebben a cikkben tovább már nem követjük a mozgásokat.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×