eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin
NEW YORK CITY, NY - OCTOBER 10: Robert Kiyosaki attends Why We Want You to Be Rich: Two Men-One Message Authored by Donald Trump and Robert Kiyosaki New York City Press Coverage at Multiple Locations on October 10, 2006 in New York City. (Photo by Matt Carasella/Patrick McMullan via Getty Images)
Nyitókép: Matt Carasella/Patrick McMullan via Getty Images

Újabb vészjósló figyelmeztetés a tőzsdék összeomlására

Robert Kiyosaki üzletember szerint „a közelgő összeomlásban sokan fel fognak nőni, és sokan el fognak pusztulni”.

Az orosz–ukrán háborúnak és az energiaválságnak, a koronavírus-helyzet kínai alakulásának és az ingatlanpiaci nehézségeknek, a világszerte elharapódzó inflációnak és a jegybankok sorozatos kamatemeléseinek, illetve az egyre reálisabb recessziós félelmeknek köszönhetően 2022 korántsem a tőzsdék éve: a vezető amerikai részvényindexek közül az S&P 500 15,5 százalékot zuhant, a Dow a novemberi meredek visszapattanás ellenére 5,9 százalékkal lejjebb került, de a legnagyobb mértékben a tech-túlsúlyos Nasdaq sínylette meg ezt az időszakot, a börze 27,9 százalékot esett eddig idén.

A széles körben ismert, befektetői hozzáállásra és pszichológiára fókuszáló „Rich Dad Poor Dad” szerzője, Robert Kiyosaki szerint azonban

még nem vagyunk a végén a rossz időknek,

éppen ezért érdemes mielőbb fejben felkészülni mindenre. A guru már korábban, október elején is kongatta a vészharangot, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi visszaesés kifejezetten súlyos lehet. Akkor úgy fogalmazott, hogy ez lesz a világtörténelem legnagyobb összeomlása, ugyanis soha nem volt még ennyire felpumpálva a globális adósság – idézi a Portfolio.

Azóta a Twitteren figyelmeztette követőit, hogy a közelgő összeomlásra érdemes minél előbb mentálisan felkészülni. Többek között azt írta: „Ebben a közelgő összeomlásban sokan fel fognak nőni, és sokan el fognak pusztulni.”

A kínai és amerikai ingatlanpiaci nehézségek közepette a nagy sikerű könyvének egyik tézisére is felhívta a figyelmet, miszerint „a házad nem egy (vagyon)eszköz”, hozzátéve: „2008-ban összeomlott a lakáspiac. 2022-ben összeomlanak a lakáspiacok.” Vagyis a meglátása szerint a helyzet súlyosabb lehet a 2008-asnál, most ugyanis az amerikai nehézségek mellett a kínai piaccal is komoly problémák vannak.

Robert Kiyosaki a közösségi oldalán az arany és ezüst vásárlására biztatja a nagyérdeműt, de a bitcoint is előnyben részesíti. „A kamatemelés megöli a gazdaságot. A részvény, kötvény és ingatlanpiac összeomlik. A Fed meghátrál. Vegyél aranyat, ezüstöt és bitcoint, mielőtt a FED meghátrál” – írta egy tweetjében. Megemlítette viszont azt is, hogy bár az arany, az ezüst és a bitcoin

megvédheti az ember vagyonát, a jövedelmét nem.

A Portfolio arra emlékeztet, hogy az idei év árfolyamalakulásait tekintve nem mondható el, hogy biztos menedékül szolgáltak volna a nemesfémek a befektetők számára, az arany árfolyama 2022-ben mintegy 14,7 százalékkal csökkent, de a háború kitörése okán látott márciusi lokális csúcsponthoz képest már 42 százalékot esett a jegyzés. A bitcoin esetében pedig még kétségbeejtőbb a helyzet, a likviditási botrányok és a kriptotőzsde-csődök közepette a 16 000 dolláros szint közelébe esett az ára, ami éves szinten 64,4 százalékos zuhanásnak felel meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×