eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Már dolgozhat a világ legnagyobb szélerőműparkja

A Hornsea 2 kapacitása a dán Orsted vállalt szerint 1,3 gigawattos, 165 turbinája 1,4 millió brit otthont lát majd el árammal.

562 négyzetkilométer: ekkora területre terjed ki a szélerőműpark, amelynek mérete ezzel fél New York-nyi. Siemens Gamesa márkájú turbinákat használ a telep, a lapátjainak hossza 81 méter. A lapátok egyetlen fordulata egy teljes napra tud ellátni energiával egy átlagos brit háztartást – állítja az Orsted.

A bejelentésre olyan időszakban került sor, amikor az orosz gáztól való függetlenedés igénye egyre inkább fókuszba helyezi a megújuló energiaforrásokra való átállás igényét – írja a CNBC.

"A világban jelenleg zajló események minden eddiginél jobban rávilágítanak az olyan mérföldkőnek számító megújulóenergia-projektek fontosságára, mint a Hornsea 2. Ez a projekt segít az Egyesült Királyság energiaellátásának biztonságosabbá tételében és rugalmasságának növelésében, egyúttal csökken a fogyasztók függősége a drága fosszilis tüzelőanyagoktól" – mondta Duncan Clark, az Orsted brit régiójának vezetője.

Az Egyesült Királyságban érett tengeri szélenergia-ágazat működik, amely az elkövetkező években tovább bővül,

a hatóságok 2030-ra akár 50 gigawattos kapacitást terveznek.

Az Európai Unió, amelyből az Egyesült Királyság 2020 januárjában kilépett, korábban 300 gigawattos célt tűzött ki maga elé tengeri szélenergia terén az évszázad közepére.

Az Egyesült Államoknak még hosszú utat kell bejárnia, hogy utolérje Európát. Amerika első tengeri szélerőműve, a 30 megawattos Block Island Wind Farm csak 2016 végén kezdte meg kereskedelmi üzemét. 2021 novemberében ugyanakkor letették az Egyesült Államok első kereskedelmi méretű tengeri szélerőműparkjának alapkövét.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×