INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

okostelefon

ukrajna

háború

digitális

Rég szerepelt ennyire gyatrán az európai okostelefon-piac

Rég szerepelt ennyire gyatrán az európai okostelefon-piac

Infostart

Az elemzők szerint nem tűnik úgy, hogy már elértük a gödör alját.

Megjelent a Counterpoint Research összefoglalója az európai okostelefon-piac első negyedévéről, szúrta ki a Hvg.hu. A számok nem túl kedvezőek: 2013 óta nem volt ennyire rossz negyedéve e piaci szegmensnek. Sőt, az elemzők szerint további romlás várható.

A számok nyelvére lefordítva ez 49 millió okostelefon eladását jelenti, ami 12 százalékos visszaesés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Kontinensünk piacvezetője továbbra is a Samsung, ezzel együtt nála 16 százalékos volt a visszaesés. A második helyen álló Apple ugyan növelte 1 százalékkal a piaci részesedését, összességében azonban 6 százalékkal kevesebb telefont tudott eladni.

Az utánuk következő Xiaomi és Oppo sem tudott jobb eredményeket felmutatni, viszont az ötödik helyen álló Realme 67 százalékkal jobban teljesített, mint 2021 első negyedévében, és 2 százalékkal javított is piaci részesedésén.

Mi áll a háttérben?

Az elemzők szerint az alkatrészhiány továbbra is adott volt a vizsgált időszakban, ráadásul ezt megfejelték a kínai lezárások és a romló gazdasági feltételek.

A legnagyobb problémát mégis az ukrajnai háború jelenti.

A Samsung és az Apple Oroszország első és harmadik okostelefon-szállítója (volt), de 2022 márciusában leállították a szállításukat Európa legnagyobb piacára, noha ez az összes európai okostelefon-szállításaiknak csak a 6 százalékát tette ki.

A háború hatása viszont szélesebb körű következményekkel járhat, ha a nyersanyagok elérhetőségének csökkenéséhez, az árak emelkedéséhez, további inflációs nyomáshoz és/vagy más szállítók kivonulásához vezet Oroszországból.

Ami a jövőt illeti, az elemzők szerint az általános helyzet várhatóan rosszabb lesz, mielőtt javulna.

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018