eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin
Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban 2015. március 8-án. Ez az utolsó hétvége, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek. Az Országgyűlés 2014. december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így március 15-től vasárnap már nem lehet dolgoztatni az alkalmazottakat a kereskedelemben, pihenőnap jár nekik. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek azonban kinyithatnak a hét utolsó napján is, ha csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne.
Nyitókép: Varga György

Már nem is az elsőt "kapják" a külföldi kiskerláncok

A szektorra eső pluszteher kétharmada az ő nyakukba szakad, a magyar tulajdonú hálózatok sokkal jobban járnak.

A kormány idén és jövőre 8 ágazattól szed be többletadót különadó formájában. A Portfolio úgy számol, hogy 6 külföldi tulajdonú áruházlánc 2022-ben közel 100 milliárd forintnyi plusz adót fizethet be, ami az idénre várható 140-150 milliárd forintos teljes kiskereskedelmi különadó kétharmadánál is nagyobb arányt jelent.

Felhívják a figyelmet arra, hogy mint minden eddigi kiskereskedelmi különadó, úgy a mostani emelés sem sújtja ilyen jelentős mértékben a hazai élelmiszerláncokat, a CBA-t, a Coop-ot és a Reál üzleteket, mivel ezek nem egy kézben vannak, hanem egymástól kvázi független láncoknak tekinthetők. Ezért az egyes egységei fizethetik a mérsékeltebb kulcsú sarcot, amennyiben árbevételük meghaladja az 500 millió forintot, vagy a 30 milliárdot.

Közben az árstop is sújtja az élelmiszer-kereskedőket, piaci becslések szerint ez a kormányzati beavatkozás az élelmiszerboltok számára februártól június végéig 60-70 milliárd forint bevételkiesést jelent az érintett cikkelemek körében – írja a gazdasági portál.

További részletek, számítások a Portfolio cikkében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×