eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A tank ship can be seen sailing in the waters of Austrheim, Norway against a stunning sunset backdrop. Shot from a drone on a summer evening.
Nyitókép: Morten Falch Sortland/Getty Images

Egyre nagyobb árnyékot vet a kibontakozó olajválság

A ma kezdődött rendkívüli uniós csúcsra figyel most minden szereplő, hiszen az esetleges Oroszország elleni olajembargó tovább mélyítheti a járványintézkedések megszűntével jelentkező krízist.

A vártnál gyorsabban fogynak az amerikai nyersolajkészletek, és a szaúdiak azt mondják, befektetések hiányában nem is tudnák elég gyorsan növelni a kitermelésüket ahhoz, hogy elég olaj kerüljön a világpiacra. Még tovább súlyosbodhat az energiaválság, ha kiesik az orosz olaj, és véget érnek a fennmaradó Covid-korlátozások – írja az Index a CNBC jelentése alapján.

A Brent és a WTI nyersolaj ára is növekedett a múlt héten, így is több amerikai olaj fogyott az előrejelzetnél. Az oroszok ellen tervezett olajembargó még feljebb nyomhatja az árakat. Ezzel kapcsolatban fontos fejleményt hozhat a hétfői-keddi uniós csúcs.

Az EU-s embargó nagyjából

napi 2-3 millió hordónyi orosz olajat tüntetne el a piacról

fixen, és ezt az űrt még azzal sem lehet betölteni, hogy az amerikai Permian-medencében hamarosan elérhetik a napi 5,2 millió hordónyi kitermelést – mondta Vivek Dhar, a Commonwealth Bank árupiaci elemzője.

A kereskedőházak óvatosságból kerülik az Oroszországgal való üzletelést. Az ANZ elemzői például arra hívták föl a figyelmet, hogy a Balti-tengerről egyre több olajat visznek Ázsiába, míg Hollandia és Franciaország felé szinte teljesen megállt a szállítás – írják.

Mélyíti a válságot, hogy a közel-keleten a megújuló energiára való átállás miatt az utóbbi években megálltak az olajkitermelési beruházások.

A példátlan olajhiány leginkább a légi közlekedés újbóli beindulásától és a Kínában még mindig szigorú Covid-korlátozások feloldásától várható. Az Aramco vezérigazgatója, Amin Nasszer szerint a világ kevesebb mint 2 százalékos tartalékkapacitással működik, és a járvány előtt az utasszállító gépek miatt naponta 2,5 millió hordóval több olaj fogyott, mint azóta. Úgy látja, az orosz–ukrán háború nagyban elfedte az amúgy is kibontakozó energiaválságot, ami a pandémiás korlátozások feloldásával mindenképpen elharapódzott volna. Kína, a világ legnagyobb olajimportőre várhatóan hamarosan feloldja a korlátozásokat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×