eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
WASHINGTON, DC - MAY 12: Treasury Secretary Janet Yellen looks at her notes during a House Financial Services Committee hearing to testify on the annual report of the Financial Stability Oversight Council on May 12 2022 on Capitol Hill in Washington, DC. (Photo by Graeme Jennings - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Graeme Jennings - Pool/Getty Images

Globális minimumadó: amerikai erőfeszítések a lengyel vétó feloldására

További tárgyalások jönnek a hétfői amerikai-lengyel megbeszélés után.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint hétfőn sem sikerült áttörést elérni a Lengyelországgal a 15 százalékos globális társasági minimumadó bevezetésére folytatott tárgyalásokon, és még további erőfeszítésekre lesz szükség Varsó aggályainak eloszlatása érdekében - írta a vg.hu.

Mint ismert, az uniós pénzügyminisztereket tömörítő Ecofin áprilisban nem tudott a minimumadóra vonatkozó irányelv bevezetéséről kompromisszumra jutni, mert Lengyelország egyedüli tagországként megvétózta a döntést. Mivel adózási kérdésekben minden tagállam támogatására szükség van az irányelv elfogadásához, Lengyelország egyetértése is nélkülözhetetlen.

Ám Varsó a minimumadót csak akkor támogatná, ha azzal párhuzamosan megadóztatnák a digitális óriásokat is, mégpedig azokban az országokban, ahonnan a bevételük származik. A lengyel indoklás szerint a reformok egyébként is az Amazon, Facebook, Google és társaik megadóztatásának szándékával indultak, ezért érthető az igény a két ügy összekapcsolására, ráadásul enélkül a minimumadó bevezetése akár versenyhátrányt is jelenthet az EU számára.

Yellen úgy értékelt, hogy nagyon jó és őszinte megbeszélést folytatott hétfőn, amikor Varsóban találkozott Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel, Magdalena Rzeczkowska pénzügyminiszterrel és Adam Glapinski jegybankelnökkel. Reméli, Lengyelország "a nem túl távoli jövőben" csatlakozik az uniós tervhez. Hozzátette azonban, nem tartja praktikusnak, hogy "bármilyen szoros kapcsolat legyen" a globális minimumadó és a globális adótárgyalások másik pillére, a digitális óriások megadóztatása között.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×