eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
WASHINGTON, DC - MAY 12: Treasury Secretary Janet Yellen looks at her notes during a House Financial Services Committee hearing to testify on the annual report of the Financial Stability Oversight Council on May 12 2022 on Capitol Hill in Washington, DC. (Photo by Graeme Jennings - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Graeme Jennings - Pool/Getty Images

Globális minimumadó: amerikai erőfeszítések a lengyel vétó feloldására

További tárgyalások jönnek a hétfői amerikai-lengyel megbeszélés után.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint hétfőn sem sikerült áttörést elérni a Lengyelországgal a 15 százalékos globális társasági minimumadó bevezetésére folytatott tárgyalásokon, és még további erőfeszítésekre lesz szükség Varsó aggályainak eloszlatása érdekében - írta a vg.hu.

Mint ismert, az uniós pénzügyminisztereket tömörítő Ecofin áprilisban nem tudott a minimumadóra vonatkozó irányelv bevezetéséről kompromisszumra jutni, mert Lengyelország egyedüli tagországként megvétózta a döntést. Mivel adózási kérdésekben minden tagállam támogatására szükség van az irányelv elfogadásához, Lengyelország egyetértése is nélkülözhetetlen.

Ám Varsó a minimumadót csak akkor támogatná, ha azzal párhuzamosan megadóztatnák a digitális óriásokat is, mégpedig azokban az országokban, ahonnan a bevételük származik. A lengyel indoklás szerint a reformok egyébként is az Amazon, Facebook, Google és társaik megadóztatásának szándékával indultak, ezért érthető az igény a két ügy összekapcsolására, ráadásul enélkül a minimumadó bevezetése akár versenyhátrányt is jelenthet az EU számára.

Yellen úgy értékelt, hogy nagyon jó és őszinte megbeszélést folytatott hétfőn, amikor Varsóban találkozott Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel, Magdalena Rzeczkowska pénzügyminiszterrel és Adam Glapinski jegybankelnökkel. Reméli, Lengyelország "a nem túl távoli jövőben" csatlakozik az uniós tervhez. Hozzátette azonban, nem tartja praktikusnak, hogy "bármilyen szoros kapcsolat legyen" a globális minimumadó és a globális adótárgyalások másik pillére, a digitális óriások megadóztatása között.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×