INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

kukorica

búza

ukrajna

orosz

háború

Nagyon nagy baj lesz, ha kiesik az ukrán búza, kukorica

Nagyon nagy baj lesz, ha kiesik az ukrán búza, kukorica

Infostart

Nagy mértékű élelmiszerár-emelkedéshez is vezethet a háború elhúzódása.

A gabonafélék kínálatának csökkenésével kapcsolatos várakozások, amelyeket eddig a búza és a kukorica árának növekedése tükrözött, kezdenek realitássá válni - írja a Világgazdaság. Az ukrán vetésterület 2021-ről 2022-re több mint a felével, 7 millió hektárral csökkenhet az ukrán agrártárca vezetője szerint, márpedig Ukrajna az egyik legfontosabb agrárexportőr, kukoricában világszerte 16 százalékban, búzában 12 százalékban részes. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a világ búzájának 17 százalékát Oroszország termelte meg eddig, világos, hogy mekkora baj a háború most.

A Világbank a múlt héten közölte, hogy számos fejlődő országnak a Közel-Kelten és Afrikában rövid távon búzakészlethiánnyal kell szembenéznie, mivel nagymértékben függnek az ukrán exporttól.

Az ukrán búza több mint 95 százalékát télire vetik, és a búza nagy része jó állapotban van, de a gazdák a műtrágyák és a gáz magas ára, valamint a száraz időjárás miatt az eredetileg vártnál lényegesen kevesebb hektáron vetettek.

A 2022–2023-as ukrajnai gabonakínálat kiapadása észrevehető lenne az országon belül is, mivel a gabona nagy része exportra megy, és kevés kerül raktárba.

Akár 20 százalékot is ugorhatnak az élelmiszerárak a háború miatt, a kenyér pedig hiánycikké válhat - olvasható még a cikkben.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018