eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Nyitókép: Pixabay

Nagyon nagy baj lesz, ha kiesik az ukrán búza, kukorica

Nagy mértékű élelmiszerár-emelkedéshez is vezethet a háború elhúzódása.

A gabonafélék kínálatának csökkenésével kapcsolatos várakozások, amelyeket eddig a búza és a kukorica árának növekedése tükrözött, kezdenek realitássá válni - írja a Világgazdaság. Az ukrán vetésterület 2021-ről 2022-re több mint a felével, 7 millió hektárral csökkenhet az ukrán agrártárca vezetője szerint, márpedig Ukrajna az egyik legfontosabb agrárexportőr, kukoricában világszerte 16 százalékban, búzában 12 százalékban részes. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a világ búzájának 17 százalékát Oroszország termelte meg eddig, világos, hogy mekkora baj a háború most.

A Világbank a múlt héten közölte, hogy számos fejlődő országnak a Közel-Kelten és Afrikában rövid távon búzakészlethiánnyal kell szembenéznie, mivel nagymértékben függnek az ukrán exporttól.

Az ukrán búza több mint 95 százalékát télire vetik, és a búza nagy része jó állapotban van, de a gazdák a műtrágyák és a gáz magas ára, valamint a száraz időjárás miatt az eredetileg vártnál lényegesen kevesebb hektáron vetettek.

A 2022–2023-as ukrajnai gabonakínálat kiapadása észrevehető lenne az országon belül is, mivel a gabona nagy része exportra megy, és kevés kerül raktárba.

Akár 20 százalékot is ugorhatnak az élelmiszerárak a háború miatt, a kenyér pedig hiánycikké válhat - olvasható még a cikkben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×