eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nagyon nagy baj lesz, ha kiesik az ukrán búza, kukorica

Nagy mértékű élelmiszerár-emelkedéshez is vezethet a háború elhúzódása.

A gabonafélék kínálatának csökkenésével kapcsolatos várakozások, amelyeket eddig a búza és a kukorica árának növekedése tükrözött, kezdenek realitássá válni - írja a Világgazdaság. Az ukrán vetésterület 2021-ről 2022-re több mint a felével, 7 millió hektárral csökkenhet az ukrán agrártárca vezetője szerint, márpedig Ukrajna az egyik legfontosabb agrárexportőr, kukoricában világszerte 16 százalékban, búzában 12 százalékban részes. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a világ búzájának 17 százalékát Oroszország termelte meg eddig, világos, hogy mekkora baj a háború most.

A Világbank a múlt héten közölte, hogy számos fejlődő országnak a Közel-Kelten és Afrikában rövid távon búzakészlethiánnyal kell szembenéznie, mivel nagymértékben függnek az ukrán exporttól.

Az ukrán búza több mint 95 százalékát télire vetik, és a búza nagy része jó állapotban van, de a gazdák a műtrágyák és a gáz magas ára, valamint a száraz időjárás miatt az eredetileg vártnál lényegesen kevesebb hektáron vetettek.

A 2022–2023-as ukrajnai gabonakínálat kiapadása észrevehető lenne az országon belül is, mivel a gabona nagy része exportra megy, és kevés kerül raktárba.

Akár 20 százalékot is ugorhatnak az élelmiszerárak a háború miatt, a kenyér pedig hiánycikké válhat - olvasható még a cikkben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×