eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kamatdöntés - Stopgombot nyomott csütörtökön az MNB

Most az egyhetes betéti tender kamata az irányadó, mértékéről csütörtökönként dönt a jegybank.

Csütörtökön 5,85 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, ezzel nem emelte meg az irányadó kamatot a múlt héthez képest. A ráta ismét közelíti a kamatfolyosó 6,4 százalékos felső szélét, azonban a jövő keddi ülésen a Monetáris Tanácsnak lesz lehetősége ismét változtatni a kamatkondíciókon.

A Portfolio értékelése szerint a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülése lehet érdekes, amikor az alapkamatról is döntenek. Főleg úgy, hogy február vége óta a háború kitörése és a forint gyengülése miatt már 125 bázisponttal emelkedett az irányadó kamat. A jegybank korábban azt kommunikálta, hogy az év közepe táján összeér majd az alapkamat és az egyhetes betéti ráta, kérdés, hogy ez a „nem tervezett” szigorítások miatt módosul-e. Ha továbbra is tartják magukat a tervhez, akkor a most 3,4%-os alapkamaton a következő hónapokban erőteljesen kell emelniük.

Mindemellett a jövő héten a friss inflációs jelentésről is tárgyal a jegybank, amiből elsősorban az áremelkedésre vonatkozó előrejelzés lehet érdekes.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×