eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Roppantmód megcsappantak a hazai gáztárolók, de gond egy szál se

35 százalék alá csökkent a hazai kereskedelmi gáztárolók töltöttségi szintje január elsejére – derül ki a Magyar Földgáztároló Zrt. adataiból. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint annak ellenére sem kell gázhiánytól tartani idehaza, hogy a tavalyi legalacsonyabb, áprilisi töltöttségi szintnél is kevesebb a tárolókban lévő gáz mennyisége.

Jelentősen, mintegy 20 százalékkal emelkedett az európai gázár kedden a hétfői záróértékéhez képest – mondta az InfoRádióban Pletser Tamás. A fő okok közé tartozik, hogy Németország felől Lengyelország felé halad most a gáz, vagyis Oroszország kevesebb gázt szállít, mint amire számítani lehetett. Ez igaz egyébként a Szibériából jövő Jamal vezetékre és a felénk, Ukranján keresztül futó Barátság vezetékre is.

Más tényezők is állnak a háttérben: az elmúlt napok csökkenését természetes módon is kompenzálhatta a piac, de az is hatással lehet a földgáz árára, hogy Indonézia betiltotta a kőszén exportját Kína felé, aminek hatására a világpiaci szereplők nagyobb mennyiségű kínai LNG-vásárlásra (liquefied natural gas - cseppfolyós földgáz) számítanak, amit Európa elől vihet el az ázsiai ország – mondta az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

A szakember érdeklődésünkre elmondta, meglepő mód a magas árak egyelőre nem indították el az európai ipar leállását, szerinte ennek azonban még láthatók lehetnek a jelei a jövőben.

Mint ismert, december közepén, karácsony előtt 170 euró/megawattórára emelkedett a gáz ára Európában, majd az enyhébb időjárás és a nagy mennyiségű amerikai LNG-szállítás hatására 70 euró alá esett az árfolyam, most a keddi napon pedig 90 euró fölötti árakat lehetett látni.

Ugyanakkor a következő hetek időjárása, politikai fejleményei, illetve a cseppfolyós földgáz elérhetősége jelentősen befolyásolhatja az árak változását, illetve azt, hogy a kitárolás milyen gyorsasággal fog bekövetkezni. A gázkrízis megoldatlan – megoldás akkor várható, ha stabilabb beszállítás érkezik Oroszországból, vagy ha a téli időjárás kegyes lesz hozzánk.

Az árak hatása a gáztárolók töltöttségére

A folyamat Magyarországot is érinti, hiszen január 1-jén már 35 százalék alatt volt a hazai kereskedelmi tárolók töltöttségre - ilyen alacsony szintre 2021-ben talán nem is volt példa. A korábbi viszonylag magas tárolói töltöttség hatására ugyanis a kereskedők igyekeztek eladni a meglévő készleteiket, hiszen a piaci árak rendkívül magasak voltak, miközben a határidős árak viszont nagyon alacsonyak – magyarázta az Erste olaj- és gázipari elemzője. Mindez tehát nagyon erősen ösztönözte a kereskedőket arra, hogy a korábban megvásárolt földgázt minél hamarabb értékesítsék a mostani nagyon magas azonnali árak mellett.

Ezzel együtt a szakember nem számít arra, hogy probléma alakulna ki a földgázellátottságot illetően a tél fönnmaradó részében, tudniillik

a stratégiai tárolók még rendelkezésre állnak, emellett pedig a szabadpiaci körülmények adottak,

így nagyobb mennyiségű importot is lehetne kezdeményezni, ha a piaci igények azt megkövetelnék.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×