eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin
Grocery basket with products
Nyitókép: Nodar Chernishev/Getty Images

Így alakul az üzletek nyitvatartása a karácsonyi ünnepek idején

Érdemes elindulás előtt tájékozódni – javasolja Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

December 24-én a kereskedelmi törvény alapján legkésőbb 14 órakor be kell zárniuk a boltoknak, kivétel a benzinkút, pályaudvaron lévő üzletek, a vendéglátó-szórakozóhelyek is. Ugyanakkor a legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi láncok 12 órakor bezárnak, eddig lehet menni vásárolni a nagy áruházakba – mondta érdeklődésünkre Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy lesznek olyan vállalkozások, kisebb boltok, amelyek kihasználják a 14 órás zárási korlátot, és tovább tartanak nyitva, de lesznek olyan áruházak, kisebb üzletek, amelyek december 24-én már nem nyitnak ki.

"Vásárlás előtt alaposan kell tájékozódni, hogy egy-egy üzlet meddig fogadja a vásárlókat" – figyelmeztetett. Akár üzletláncokon belül is lehet eltérő zárási időpont, mert a bevásárlóközpontban működő boltoknak igazodniuk kell a központ nyitvatartásához, így előfordulhat, hogy akad kivétel, amely 13 vagy 14 óráig lesz nyitva.

December 25. és 26. munkaszüneti nap, ezen a napon a fő szabály az, hogy alkalmazottat foglalkoztatni tilos, éppen ezért az üzletek döntő többsége zárva lesz, benzinkút, virágbolt, édességbolt, vendéglátóhely szórakozóhely, pályaudvarok üzletei a megengedett kivételek. Ugyanakkor azok a nonstop kisboltok, ahol nem alkalmazott, hanem a vállalkozó áll a pult mögött, szintén kinyithatnak – magyarázta Vámos György.

"December 27-től a szokásos nyitva tartás szerint várják a vásárlókat az üzletek. Természetesen itt is lehetnek kivételek, hiszen akadhat olyan üzlet, amelyik leltár miatt tart zárva vagy költözködik, tehát a nyitvatartásról mindig célszerű indulás előtt tájékozódni" – mondta a főtitkár.

A karácsonyi ünnepek alatti közlekedési változásokról ebben a cikkünkben írtunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×