eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az öt hazai céggel kötött kutatásfejlesztési támogatási megállapodás aláírása előtt a minisztériumban 2020. október 30-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály: a kormány a jövő évet is a gazdaság újraindításának szenteli

A beruházások bővülése, az erősödő exportteljesítmény, a növekvő keresetek és a csúcson lévő foglalkoztatás egyaránt alátámasztják, hogy a magyar gazdaság kiállta a válságot – jelentette ki Varga Mihály a Figyelő TOP 200 című konferenciáján.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet: sikeresnek bizonyultak a gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedések, ennek eredményeként a növekedés mértéke idén rekord magas lehet, elérheti a 6,8 százalékot, és jövőre is folytatódhat a magas ütemű bővülés.

A magyar gazdaság teljesítményét nemcsak a gazdasági mutatók, hanem a külső megerősítések is alátámasztják: tovább mérséklődött az országkockázati felár, a nagy hitelminősítők is kedvező értékeléseket adtak, a Moody’s felminősítette Magyarországot, emellett öt helyet lépett előre hazánk az IMD versenyképességi rangsorában is – sorolta Varga Mihály.

Arendkívüli helyzet ellenére folytatni kell azt az országépítő munkát, amelynek eredményeként hazánk az unió legjobb országai közé kerülhet. Ezért a gazdaságpolitika továbbra is

  • a családok támogatására,
  • a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére, valamint
  • az adók csökkentésére fókuszál.

Fontosnak nevezte, hogy a gazdaságvédelem során kiemelt hangsúlyt kapjon a versenyképesség emelése és a beruházások ösztönzése, ezért a kormány segíti azoknak az iparágaknak a megerősödését, amelyek a jövőben a növekedés további forrását jelentik.

A válságkezelésben fontos szerepük van a hazai nagyvállalatoknak is, mert a segítségnyújtás számos formájával járultak hozzá a járvány hatásainak csökkentéséhez - szögezte le Varga Mihály. Mint mondta: Európában az egyik leggyorsabban fordítottuk a visszaesést növekedéssé, azonban még számos kihívással kell szembenéznünk.

A tárcavezető a kihívások között említette

  • a koronavírus 4. hullámát,
  • az energiaárak és
  • az infláció alakulását, valamint
  • a munkaerőhiányt.

A kormány hosszú távú szerződésekkel biztosítja a magyar gázellátást és minden olyan törekvés ellen fellép, amely plusz terheket róna a magyar családokra - hangsúlyozta. Az infláció alakulását érintően várhatóan az idei év végéig ugyan még kitarthatnak a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok, majd a jövő év közepéig folyamatos csökkenés mellett normalizálódik a helyzet. A munkaerőhiány a meglévő tartalékok kiaknázásával, a képzési programok támogatásával, illetve a hatékonyságjavító technológiai fejlesztésekkel enyhíthető.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×