eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gas burning with blue flames on the burner of a gas stove. Concept of carbon footprint and price of natural gas on the market
Nyitókép: HJBC

Elemző: az orosz gáztól varázsütésre nem szűnnek meg az ellátási problémák

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint erre a télre már nyugodt lehet Európa, van azonban három strukturális probléma.

A héten Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a Gazprom vezetőjét, hogy szállítsanak több gázt Európába.

"Mindez rövid távon enyhítheti az európai gázkrízist, de hosszabb távon nem oldja meg a szerkezeti problémákat" - mondta érdeklődésünkre Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Rámutatott, ez az intézkedés nem azonnali, majd akkor történik meg, ha az orosz gáztározók megtelnek, ami valószínűleg november első felében történik meg valamikor.

Rövid távon szerinte csökkenhet a feszültség az európai gázpiacokon, amit amiatt is gondol, hogy a bejelentés hírére jelentősen csökkent a gáz piaci ára, a "felállás" nem is változik varázsütésre, vagyis nem szűnnek meg az ellátási problémák sem.

És a strukturális problémák is fennaradnak.

"Több probléma is van,

  1. az európai gázkereslet masszívan emelkedett az utóbbi néhány negyedévben, köszönhetően a gazdaság helyreállásának, és ez a keresleti pálya erősödni is fog elsősorban amiatt, hogy a földgáz szerepe nőhet a megújuló energia kiegyenlítésében Európában.
  2. Másrészt a kínálati oldal is elégtelen, az európai készletek merülnek, Oroszország pedig nem tud vagy nem akar többet szállítani.
  3. Végül pedig érdemes kiemelni, hogy a cseppfolyós földgáz beszállítása is csökkent, mert ezt Ázsia és Latin-Amerika vásárolta fel magasabb áron"

- húzta alá Pletser Tamás.

A földgáztárolók telítettsége a fűtési szezon indulása óta folyamatosan csökken, de az érkező orosz gáz azért áthidalhat egy hidegebb telet is ellátási szempontból - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×