eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Electric Vehicle is changing in street.
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Wéber Gábor az autós szemléletváltásról: mintha szakadék felé autóznánk egy síkságon

A témában szerdán tartott konferencia moderátora szerint mindenképpen társadalmi szemléletváltozásra van szükség, a szabályozóknak ugyanakkor betartható előírásokra kell törekedniük.

Azzal kapcsolatban, hogy sok minden másként működik az elektromos autókban, mint az eddig megszokott belsőégésű motoros járműveknél, Wéber Gábor televíziós szakkommentátor hangsúlyozta, rendkívül sok szempontot érdemes mérlegelni a vásárláskor: hogyan változnak a költségek, mennyivel drágább egy elektromos autó a vásárláskor, és mennyivel drágább vagy olcsóbb fenntartani, üzemeltetni. Utóbbinál olyan szempontok is szóba jönnek, hogy mondjuk nincs rajtuk fékbetét és olajcserével sem kell bajlódni – fogalmazott.

A szakember hozzátette: a konferencián azt a kérdést is körüljárták, hogy például honnan érkezik az energia, hiszen még ha nem is fosszilis üzemanyagot használunk, nem mindegy, hogy az elektromos áramot hol és miként termeljük meg hozzájuk. Az is kulcskérdés, hogy magát az akkumulátort hogyan állítják elő, annak a folyamatnak milyen károsanyag-kibocsátása van, valamint hogy mi lesz az elöregedett autókkal, milyen szennyezéssel jár a szétbontásuk, hulladékká válásuk. „Komplexen kell nézni az egészet, és azért érdemes ezekről beszélgetni, mert nemhogy első nekifutásra, a harmadikra sem annyira egyszerű megválaszolni a felmerülő kérdéseket” – összegezte.

Ebben a témában is rendkívül fontos közérthetően tálalni a tudományos eredményeket - emelte ki Wéber Gábor. Megfogalmazása szerint picit olyan helyzetben vagyunk, mint amikor a szakadék felé megyünk egy hatalmas síkságon, és senki nem látja a mélységet, a bajt. "Van, aki sejti, van, aki tudja, hogy ott van a szakadék, de a kétkedők vagy akik azt gondolják, nincs baj, azok az utolsó pillanatig nem fogják elhinni, hogy fékezni vagy kanyarodni kellene." A tudománynak és a tudósoknak lehet nagy szerepe abban, hogy erre felhívják a mindennapi emberek figyelmét, de rajtuk kívül sokaknak lehet ebben szerepe – vélekedett a konferencia moderátora.

Meglátása szerint az átlagember (vagy talán mindegyikünk) szereti a könnyebb végét megfogni a dolgoknak:

  • Ugye azért én megtarthatom az autómat?
  • Nehogy nekem gyalog kelljen mennem vagy többet kelljen gyalogolnom.
  • Nehogy többe kerüljön a parkolás.
  • Ne legyen dugódíj.

Pedig ezek elkerülhetetlenek lesznek és előbb-utóbb meg fogjuk szokni Wéber Gábor szerint, különösen a nagyvárosok belvárosaiban.

Szerinte összességében a nagy probléma megoldása egy nagy szemléletváltozással jár, amihez pedig előtérbe kell helyezni azokat a dolgokat az elektromos autózásban, ami jó és szerethető. Sőt, ezeket olyan szintre kell emelni, ami egyrészt gazdaságilag és környezetvédelmileg is hasznos, de a mindennapi ember is tud vele azonosulni.

Wéber Gábor megjegyezte, a hagyományos, belső égésű motorral rendelkező járművek fenntarthatósága már rövid távon is problémás. Egyúttal arról is beszélt, hogy az EU-nak és a többi szabályozónak is betartható előírásokra kell törekedni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×