eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Süllő (Sander lucioperca) a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriumában 2020. január 2-án. A süllő kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazáson.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Sok-sok hal életével fizetünk a tisztább Balatonért

Uniós oltalmat kapott a fogassüllő és a ponty, ám az ő életesélyeik éppen attól romlottak a magyar tengerben, hogy az elmúlt évtizedekben javult a Balaton vízminősége.

Balatoni hal elnevezéssel uniós oltalmat kapott a fogassüllő és a ponty. A gyulai kolbász, a szegedi szalámi mellett a balatoni hal a múlt század elején a legelső élelmiszer-exportcikkeink egyike volt – emlékeztetett az InfoRádióban Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője; a süllőt jégen, mohába csomagolva, plombával a hátukon vitték el a bécsi piacra, össze nem keverendő az osztrák vagy az ukrán süllőszállítmányokkal.

A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a gazdasági szempontból jelentősebb halak tudatos halgazdálkodással történő szaporítására.

Mint Lévai Ferenc mondta, páratlanul finom a balatoni fogassüllő, nem véletlenül terjedt el a világban, csak nagyon nehéz hozzájutni. Az asztalunkra esetleg a régi tó főmedréből a vízszintsüllyesztéskor kikerült, ma már tógazdaságként működő halastavakból kerülhet.

A fogas melletti másik fontos hal a balatoni ponty

"A balatoni pontynak két fajtája van, a balatoni sudár, ami főként a Zalától lefelé őshonos, sodrófa hosszúságú attraktív hal, valamint a varászlói tükrös ponty, amit elődeink nemesítettek ki; tömör, vöröses húsú, zsírmentes halfajtáink" – mondta Lévai Ferenc. Szerinte

ugyanúgy büszkék lehetünk a halra, mint a tokaji aszúra, amit nem fogyasztunk minden nap, de megbecsüljük, tudjuk, hogy van.

Azt viszont egyértelművé tette, ha valaki a Balaton partján rendel magának egy fogast, azt nem ott fogták ki.

"A Balatonon nincs halászat, a horgászok által kifogott hal pedig csak a család asztalára kerülhet, kereskedelmi forgalomba nem. A Balaton-környéki halastavakból, a balatoni vízrendszerből azonban mégis kerülhet hal, ha szerencsénk van, de csak 1-2 százaléknyi a fogastermelés a Balaton környékén. A többi import, a Duna deltájából jön, illetve Kazahsztánból."

Még azt is elmondta, hogy a Balaton haleltartó képessége nagyságrendekkel kisebb, mint ötven éve.

"Ez annak tudható be, hogy nagyon gondosan és okosan a Balatonból minden létező szennyező forrást kiiktattak, még a tisztított szennyvíz sem folyik vissza, azt is kivezették, a tó vízminősége ugrásszerűen javult. A mezőgazdasági termelés is javarészt megszűnt, és ez a halak számára negatív. Vagyis a Balaton turisztikai és más szempontból előnyös víztisztulása a haltermelés szempontjából azt jelenti, hogy kevesebb a hal a Balatonban."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×