eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Elkészült a 100 ezredik e-motor Győrben 2019. decemberében.
Nyitókép: Forrás: Audi Hungaria

Folytatódik az ipar kilábalása

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 12,2 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt - jelezte a KSH.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz viszonyítva 17,1 százalékkal nőtt júniusban.

A termelés az év első hat hónapjában 12,8 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH kommentárja szerint a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene. Jelentős visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben emelkedett.

Májusban az ipari termelés volumene 30,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 27,8 százalékkal csökkent a termelés. A mélypont áprilisban volt, amikor az ipari termelés 36,9 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint pedig 36,8 százalékkal csökkent a termelés.

A Takarékbank várakozásainak megfelelően 7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés júniusban az áprilisi 36,9 százalékos és májusi 30,9 százalékos zuhanás után, így meredeken folytatódott a helyreállás az iparban is - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Májusban már újraindultak a hazai autógyárak, majd a hónap felé egyes autógyárakban már a második műszak, júniusban és július végén pedig már a harmadik műszakok is elindultak, ennek köszönhetően az autógyárak termelése augusztus elejére elérte a járvány előtti szintet. Júniusban a járműgyártásban továbbra is jelentős visszaesés volt, azonban a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene.

A következő hónapokban folytatódhat az ipar kilábalása, mivel az Audi győri gyárában június közepétől, a Mercedes kecskeméti gyárában pedig július végétől elindult a harmadik műszak, így a termelés visszaállt a járvány előtti szintre, a Suzuki esztergomi gyárában pedig június végén indult el a második műszak - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×