eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Nincs vége a cigaretta kötelező drágulásának

Az uniós jövedékiadó-minimum teljesítését a forint gyengülése is akadályozza.

Az utóbbi években kevés termék drágul annyira, mint a cigaretta és a dohány, az átlagos áremelkedése az elmúlt időszakban több mint 11 százalékos volt, de 2010 óta az áruk a 2,5-szörösére emelkedett.A folyamatos drágulás ellenére a forgalom töretlenül emelkedik, idén az első negyedévben 4,4 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 2,5 százalékkal nőtt a forgalom – írja a napi.hu.

A dohányáru ára azért is emelkedik folyamatosan, mert elegetb kell tenni az Európai Unió jövedékiadó-minimumra vonatkozó előírásainak, amely szerint az adónak:

  • legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként és
  • el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát,
  • vagy minimum 115 eurónak kell lennie 1000 szálanként és akkor nem számít az árhoz viszonyított aránya.

2017 végére kellett volna e feltételeket teljesíteni, és mostanra Magyarország az egyetlen az Európai Unióban, amely továbbra sem felel meg a feltételeknek. Magyarország 2011-ben az akkori feltételeket még teljesítette, de 2012 vége és 2015 áprilisa között egy forinttal sem emelkedett az adó

A 2020. márciusi állás szerint a jövedéki adó a súlyozott átlagár 54,7 százaléka volt itthon, miközben maga az adó 105,7 eurót tett ki ezer szálanként. A jövedéki adó július 1-jén tovább emelkedett, és már ismert a 2021 januári emelés mértéke is, de még ezzel sem éri majd el a megkövetelt adóminimumot, ráadásul a gyengébb forintárfolyam is nehezíti a kritériumok teljesítését. Ha viszont például a 325-ös szintre erősödne vissza a forint, akkor már akár a 2021-es adószinttel is teljesülhet az uniós követelmény.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×