eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vitorlás hajók a Balatonon Balatonfürednél a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.
Nyitókép: Mohai Balázs

Még véleményezhetők a következő évtized legfontosabb balatoni fejlesztései

Péntekig lehet véleményezni a Balaton Kiemelt Térség Hosszútávú Fejlesztési Koncepcióját, amely a 2030-as évig határozza meg egyebek mellett a magyar tenger jövőképét, fejlesztési elveit és átfogó céljait – emlékeztet a Hirbalaton.hu.

Számos fejlesztés várható a következő években a magyar tengernél. Ezek részleteit és kereteit a Balaton Kiemelt Térség Hosszútávú Fejlesztési Koncepció rögzíti, amelynek módosított és aktualizált változatát február végén fogadta el és bocsátotta társadalmi egyeztetésre a BFT – írja a Hellovidek.hu.

Elkészítésénél elsődlegesen a Balaton térségének

sajátos természet-földrajzi, illetve gazdasági helyzetéből következő célok, illetve kapcsolódó eszközök integrálását vették figyelembe

a szakemberek, amelyben a Balaton térségben található megyék fejlesztési koncepciói is iránymutatást adtak. Ugyanakkor a Balaton Kiemelt Térségbe jutó fejlesztési célú támogatások eddig soha nem látott volumenben öltenek testet manapság, miközben a szakemberek a jövőben az új környezeti, társadalmi és piaci kihívásokra új, kissé módosított célokat és újszerű jogi szabályozókat és finanszírozási eszközöket szeretnének találni.

A Balaton jövőképével kapcsolatban a szakemberek egy mottót is megfogalmaztak: „Balaton, a természetesség és a magas életminőség egységes közép-európai mintarégiója!” Ennek alapján építik a jövőbeli fejlesztéseket négy alappillérre; ezek

a természetesség, megújuló képesség, egészség és fenntarthatóság,

jegyzik meg.

Fő cél a Balaton térségének dinamizálása, fenntartható gazdasági fellendítése, a régió ökológiai rendszerének megőrzésével együtt, hogy a térségben élők és dolgozók számára egész évben biztosítható legyen egy kiemelkedő minőségű élet és munkakörnyezet. Ehhez kapcsolódó átfogó cél a megbízható jövedelem-szerzés és javuló életminőség biztosítása a helyi lakosok számára; a vonzó működési környezet megteremtése elsősorban szolgáltatásokat kínáló és innovatív, magas hozzáadott értéket előállító és döntően magasan képzett munkatársakat foglalkoztató vállalkozásoknak; a Balaton térségébe látogató turisták tartózkodási idejének növelése; valamint a változó igényekhez rugalmasan igazodó intézmények és szervezetek kialakítása – közölte a Balaton Fejlesztési Tanács.

A stratégia hangsúlyozza, hogy bár a turizmus területén számos kínálati elem épült ki az elmúlt évtizedekben, ezek

jelentős része elavult, leromlott állapotba került, vagy fejlesztésük nem követte a piaci igényeket,

miközben az elmúlt években megindult turisztikai beruházások hatása jelenleg még korlátozottan érzékelhető. Ám a fejlesztések nyomán a marketing-kommunikációban is erősíteni kell a tó és környezetének sajátos értékeit – fogalmaztak.

A megújulás és az egészség, mint üzenet is hangsúlyossá válhat a következő tíz évben. Elindulhat a rehabilitációs ellátásoknak, a szolgáltatóknak és a tudásoknak az összekapcsolása, a szolgáltatói együttműködések rendszerének kialakítása. Az olyan kapcsolódó fejlesztések nyomán, mint a rehabilitációs paletta további bővítése, például a sportsérülések, neurológiai betegségek, mentális betegségek rehabilitációja, újabb modern terápiás eljárások bevezetése, a szolgáltatást nyújtók képzése, a jelenleg is európai hírű térség Európa szerte népszerű rehabilitációs központtá válhat – hangsúlyozta a magyar tenger fejlesztésével foglalkozó szervezet.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×