Egyre kevesebben termelnek zöldségeket, egyre kevésbé ismerjük a burgonyafajtákat. Naponta fogyasztjuk, mégsem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen fajtái vannak és milyen ételnek elkészítve érdemes leginkább fogyasztani – ezen próbál változtatni a Nébih, amely a napokban konferenciát rendezett a zöldségféléről.
A legfőbb üzenet az volt, hogy meg kell kóstolni, ki kell próbálni a burgonyákat.
Ne az legyen az elsődleges szempont, hogy a legolcsóbbat megvesszük, mert nem minden burgonyából lehet bármilyen ételt elkészíteni
– mondta az InfoRádiónak Balogh Stefánia, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal burgonya-termékfelelőse.
Az A típusú burgonyából, amelyik kifejezetten salátának való, mert nem szétesős fajta, soha nem lehet jó krumplipürét elkészíteni. Püréhez B vagy C típusú burgonya kell. Balogh Stefánia ezért arra biztat mindenkit, hogy fedezze fel a különféle burgonyatípusokat, és készítse el magának a megfelelő ételeket.
Ehhez egyébként a kereskedőknek is segíteniük kell, 2016 szeptembere óta kötelező kiírni a kereskedelmi láncokban, piacokon, hogy milyen típusú burgonya van a pulton, valamint a nevét is. Ezt szeretnék elérni a kiskereskedőknél is, ezt a jövőben egyre gyakrabban ellenőrzi majd a hivatal.
Az asztal mondja meg a termőföldnek, hogy mit teremjen
Arra a kérdésre, hogy vajon a termesztők tudnak-e alkalmazkodni a változó piaci igényekhez, a szakember azt mondta, hogy idővel leszűkülnek majd a kínálat azokra a fajtákra, amelyeket a vevők keresnek. Pillanatnyilag mindegy a termelőnek, hogy milyen fajtát termeszt, mert bármit el tud adni, a Nébih szerint azonban minőségvezérelt termesztésre kell átállni.
Magyarországon jelenleg mintegy 7700 hektáron termelnek burgonyát, ez valamivel kisebb terület a tavalyinál, de a termés mennyisége nőtt az elmúlt évhez képest.